‘Neem een slok melk, dat helpt tegen maagzuur’, herkenbare tip? Of hoor jij altijd de droge havervlokken langskomen? Maagzuur is één van de kwalen waar je de meeste doe-het-zelf-tips voor kunt vinden. Dat is logisch, want het is een hele nare en veelvoorkomende kwaal. Maar welke tips helpen echt? En kun je beter met rauwe aardappels aan de slag of de medicijnen laten staan?
Maagzuurremmers zijn het meest voorgeschreven middel dat we via de huisarts krijgen voorgeschreven. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen die elke dag last hebben van brandend maagzuur. Dit aantal neemt bovendien elk jaar toe. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door overgewicht: wie te dik is, veel vet eet en een gestreste eetstijl heeft, zal vaker last hebt van brandend maagzuur.
Wat gebeurt er bij zo’n nare, zure oprisping? Bij brandend maagzuur sluit de spier tussen de maag en de slokdarm niet goed. Het maagzuur loopt daardoor terug in de slokdarm en zelfs in de keel. Dat geeft een naar, vies en misselijkmakend gevoel. Komt er vaak en lang maagzuur in de slokdarm terecht, dan kunnen slokdarmontstekingen ontstaan, die het weefsel van de slokdarm blijvend veranderen. Dit geeft een verhoogde kans op slokdarmkanker. Negeer brandend maagzuur daarom nooit!
Natuurlijke alternatieven tegen brandend maagzuur
Er zijn gelukkig zeer beproefde huismiddeltjes tegen brandend maagzuur. Dit zijn de beste tips:
- Al decennia lang de beste huis-tuin-en-keukentip tegen brandend maagzuur is rauw aardappelsap: het verdrijft dat zure gevoel bijna direct. Wrijf een rauwe aardappel met een rasp fijn. Het mengsel kan je op de nuchtere maag, ’s middags vóór het eten en ’s avonds vóór het naar bed gaan, drinken. Drink het direct na de bereiding en bewaar het niet. Gebruik het niet langer dan zes weken achter elkaar.
- Een tweede, essentiële tip als je veel last hebt van deze kwaal, is minder eten per maaltijd: bij een te volle maag neemt de kans op brandend maagzuur toe. Verspreid verschillende kleine maaltijden over de dag. Eet langzaam, kauw grondig en vermeng het voedsel goed met speeksel. Kauw ook eens op een paar droge havervlokken, ook dat geeft snel verlichting bij brandend maagzuur.
Brandend maagzuur en melk: niet doen!
Melk helpt tegen maagzuur? Juist niet. Het geeft wel even verlichting, maar daarna stimuleert het juist de aanmaak van maagzuur! De pijn neemt dus wel even af, maar wordt daarna alleen maar heviger. Karnemelk helpt daarentegen wél omdat de zuurgraad (PH) gunstiger is.
Breuk in het middenrif
Brandend maagzuur komt ook voor bij mensen die een kleine breuk in het middenrif hebben. Het bovenste deel van de maag ligt meestal netjes in de buikholte. Door een zwakke plek in het middenrif kan een stukje in de borstholte komen te liggen. Als je dan voorover bukt, kan dat zuurbrand veroorzaken. Ook toegenomen druk in de buikholte, bij overgewicht of zwangerschap, kan leiden tot zuurbranden. Heb je veel brandend maagzuur, laat dan ook uitzoeken of de huisarts een onderzoek doet naar de helicobacter pylori-bacterie; deze is te behandelen met antibiotica.
Maagzuurremmer als extra medicijn
In totaal krijgt zestien procent van alle mensen die zijn ingeschreven bij een huisartsenpraktijk een maagzuurremmer voorgeschreven. Dat wil niet zeggen dat ook al die mensen brandend maagzuur hebben: maagzuurremmers worden ook gebruikt om te voorkomen dat je maagklachten krijgt als je andere medicijnen slikt, zoals ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs).
Probeer maagzuurremmers te vermijden
Maagzuurremmers (die je krijgt op doktersrecept) en maagzuurbinders (te koop bij de apotheek en drogist) zijn de meest verstrekte geneesmiddelen in ons land. Maar niet iedereen is fan van deze middelen! Zelfs het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is bezorgd over het feit dat steeds meer mensen deze middelen gebruiken. Dat komt vooral omdat de zware maagzuurremmers flinke bijwerkingen kunnen hebben als je ze lang gebruikt.
Protonpompremmers met bijwerkingen
Wat zijn de zware maagzuurremmers? In ‘maagzuurland’ zijn er verschillende middelen; de maagzuurbinder die het maagzuur bindt en neutraliseert in de maag; hierdoor neemt het brandende gevoel af. De maagzuurremmers remmen het zuurgehalte in de maag. De actieve stof komt zowel in de maag als in de bloedbaan terecht. Er zijn twee varianten: H2-blokkers (ook wel H2-antagonisten) en protonpompremmers.
Vooral de protonpompremmers kunnen ernstige bijwerkingen hebben, vooral als ze lang gebruikt worden. denk bijvoorbeeld aan botontkalking, diarree en verstopping en verandering van de samenstelling van de darmflora. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) waarschuwt daarom niet te lang door te gaan met het gebruik van maagzuurremmers – tenzij het echt niet anders kan. Als je wilt afbouwen, is het belangrijk niet in één keer te stoppen, maar het langzaam af te bouwen.