Je gaat ervan niesen en bijt je per ongeluk op een korrel, dan ben je mooi de klos. Peper. We gebruiken het bijna over elk gerecht en dat is hartstikke mooi. Peper is op zichzelf geen medische krachtpatser, maar het ondersteunt wel je algehele gezondheid. Wij vertellen je waarom peper zo gezond is.
In peper en met name zwarte peper zit volop piperine, een stof die niet alleen verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, maar die ook je spijsvertering op allerlei manieren aanzwengelt. Zo bevordert peper de aanmaak van speeksel, waardoor enzymen vrijkomen die je voedsel afbreken. Dat proces wordt nog eens versterkt doordat peper de productie van maagzuur verhoogt. Zo worden voedingsstoffen beter afgebroken en komen ze makkelijker op de juiste plek terecht. Dankzij peper haal je dus meer gezonds uit elke hap voedsel.
Welke peper kies je?
- Zwart: de zwarte peperkorrels zijn eigenlijk de groene, onrijpe bessen van de peperplant. Ze worden gekookt en gedroogd. Tijdens dit proces krijgen de korrels hun zwarte kleur. Zwarte peper is het pittigst van allemaal.
- Wit: de witte peperkorrels worden geplukt als de bessen bijna rijp zijn. Daarna worden ze in water geweekt. Ze drogen vervolgens wit op. Deze peperkorrels zijn relatief mild.
- Groen: groene peperkorrels worden onrijp geoogst en daarna gedroogd. Ze smaken kruidiger dan andere varianten.
- Rood: pas als de bessen aan de peperplant bijna rijp zijn, kleuren ze rood na het drogen. De rode peperkorrel heeft qua smaak iets citrusachtigs
Tip: wil je volop profiteren van de smaakbeleving van peper? Laat hem dan niet te lang meekoken, want dan verliest deze specerij zijn aroma. Vlak voor het opdienen is het beste moment om peper toe te voegen.
Geen familie van de Spaanse peper
Ze mogen dan allemaal peper heten, maar de Spaanse peper en de roze peper zijn echt geen familie van het specerij dat je in je pepermolen stopt. Ze komen elk van een andere plant. Ook een goed idee: peper combineren met kurkuma. Je lichaam schijnt al dat gezonds dan beter op te nemen.
DIY-hoestdrankje met peper
Peper helpt slijm afvoeren. Bij verkoudheid en hoest kan het dan ook wat verlichting geven. Bijvoorbeeld met dit huismiddeltje: vermeng een theelepel hele zwarte peperkorrels met een eetlepel honing. Kook een kwart liter water. Giet het in een beker en voeg hieraan je peperhoning toe. Laat een poosje trekken en zeef de peperkorrels eruit. Of het lekker is? Dat is een tweede, maar het zou moeten helpen om slijm op te lossen, waardoor je verkoudheid je minder hindert.
Wassen met peper
We hebben het bij gezondNU nog niet zelf uitgeprobeerd, maar het schijnt dat als je een theelepel zwarte peperkorrels aan je bonte was toevoegt, de kleur beter bewaard blijft. De structuur van peper zou voorkomen dat zeepresten aan kledingstukken blijven kleven, waardoor kleuren uitlopen.