Word jij dagelijks blootgesteld aan lawaai van het verkeer? Of heb je lawaaierige buren? Dan heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes, blijkt uit onderzoek. Bizar, toch? We leggen uit hoe dat zit én geven zes tips om meer stilte toe te voegen aan je leven.
Van langsrazende auto’s, een voorbij denderende trein tot gedril op de bouw – aan omgevingsgeluid is niet te ontsnappen. Naar schatting wordt maar liefst een derde van de Europese bevolking continu blootgesteld aan verkeerslawaai boven de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanvaarde drempel. En dat is niet goed voor je, blijkt opnieuw uit twee studies.
Slecht voor hart en diabetes
Uit één van deze twee studies blijkt namelijk dat je hartslag versnelt zodra het geluidsniveau stijgt. Dit kan wijzen op stress en dat is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als je alle geluidsbronnen bij elkaar neemt, kun je zeggen dat in Nederland honderden mensen per jaar een hartinfarct krijgen door lawaai, stelde de WHO eerder. Bij geluidsoverlast neemt het risico dan ook toe met 14 procent en bij mensen boven de 65 ligt dit zelfs op 27 procent.
Uit het andere onderzoek komt naar voren dat hoe langer iemand is blootgesteld aan hoge geluidsniveaus, hoe hoger de kans is op diabetes. Hoe dat precies werkt, is nog onduidelijk. Een mogelijke verklaring is als volgt: door constant aan te veel lawaai te worden blootgesteld, is je lichaam continu alert. De stress zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt. De cortisolwaarden in het bloed kunnen dan ook stijgen, waardoor ook de kans op diabetes toeneemt. Het lijkt erop dat dit zowel voor diabetes type 2 als diabetes type 1 geldt.
De WHO stelde eerder al dat geluid een van de grootste gevaren in de leefomgeving is; het kan zowel lichamelijke als psychische problemen veroorzaken en zelfs tot sterfgevallen leiden. Zo kan het ook effect hebben op de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld op hun leesvaardigheid en algemene ontwikkeling.
6 tips voor meer stilte
Het probleem lijkt steeds groter te worden, omdat de hoeveelheid geluid met de groei van de bevolking en de economie blijft toenemen. Hoewel de WHO eind 2018 met strengere richtlijnen is gekomen dan de huidige geluidsnormen in Nederland, is het maar de vraag of er in Nederland ook iets zal veranderen. Gelukkig kun je zelf ook wat doen: zoek de stilte op!
1. Trek je terug in een rustig park
Ga je op stedentrip naar bijvoorbeeld Rome, Utrecht of Boedapest? Blijf dan niet in de drukke straatjes, maar ga ook naar een groen park of rustige spot. Dat kan een verborgen binnentuin zijn, het strand, een stad-eiland of een rustige oase net buiten de stad. Door je lijf niet continu bloot te stellen aan allerlei geluiden, krijgt het de kans om te ontspannen en alles te verwerken.
2. Pak een landweg naar je werk
Of je nu lopend, fietsend of met de auto naar je werk gaat (als je met de trein gaat is deze tip lastig toe te passen): probeer een stille weg te kiezen. Het zorgt ervoor dat je rustig de werkdag kunt starten en eindigen en wie weet kom je wel op hele nieuwe plekken. Een leuke manier om jouw werkomgeving beter te leren kennen.
3. Bescherm je oren
Kun je niet onder verkeerslawaai uit? Vliegen er bijvoorbeeld vliegtuigen boven je huis langs? Bescherm dan je oren en draag oordoppen. Kies speciale oordoppen, want die dempen alleen het schadelijke en te harde lawaai.
4. Plan stiltemomenten
Aan geluid ontkom je niet en dat is oké, maar geef je lijf wel af en toe rust. Continu muziek aan hebben, luisteren naar mensen en werken in een kantoortuin is niet handig. Zoek naar een manier om wat vaker een stiltemoment te hebben. Dat kan afgezonderd in een ruimte, op het toilet, buiten of door oordoppen in te doen. Net wat je fijn vindt.
5. Zorg voor groen in huis
Groen in huis is niet alleen gezellig en goed voor de luchtkwaliteit, het dempt ook geluid. Schaf dus wat nieuwe planten aan en zorg voor een vloerkleed en gordijnen.
6. Geniet van de stilste plekken
Voor een fijne, stille plek hoef je geen vliegticket te boeken. We schreven eerder over de fijnste stilteplekken in Nederland – doe er je voordeel mee in het weekend of tijdens een vrije (mid)dag.