<-- NIET ACTIEF -->

Vitaminesupplementen vormen een steeds grotere afdeling in drogisterijen en supermarkten. En ze zijn niet meer weg te denken uit veel keukenkastjes. Wanneer kunnen supplementen nuttig zijn? We vragen het aan supplementenexpert David van Gaalen.

Allereerst: wat zijn supplementen met vitamines? “Voedingssupplementen met vitamines kunnen gezien worden als preparaten die micronutriënten bevatten,” legt David uit. “Micronutriënten kunnen aangemerkt worden als de bouwstenen van jouw lichaam. Ze houden verband met tal van lichaamsprocessen – zowel op fysiek als mentaal vlak.”
Verschillende soorten vitaminesupplementen

Een bezoekje aan een willekeurige drogist laat je mond al snel openvallen. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten vitaminesupplementen verkrijgbaar in Nederland. Sommige bevatten één specifieke vitamine, terwijl andere soorten meerdere vitamines bevatten. Een voorbeeld daarvan is de multivitamine. En dan zijn supplementen ook nog op verschillende manieren verkrijgbaar. In de plaatselijke supermarkt of drogisterij, maar tegenwoordig kun je ook vitamines per post bestellen en thuisbezorgd krijgen.

Wanneer is een vitaminesupplement nuttig?

We dippen wortels in de zelfgemaakte hummus, eten groene salades als lunch en tijdens het avondeten is het ook steeds vaker groente wat de pot schaft. We krijgen daarmee een mooie variatie aan vitamines binnen en dat is belangrijk. Een supplement met vitamines kan krachtpatsers als broccoli en tuinbonen dan ook nooit vervangen: een gezond en gevarieerd dieet is altijd de basis. Sommigen hebben het idee dat ze niet gezond hoeven te eten als ze een vitaminesupplement gebruiken, maar dit is erg ongezond. Toch zijn er situaties waarin het gebruik van een vitaminesupplement ter ondersteuning slim kan zijn. Expert David zet drie situaties voor je op een rijtje:

1. Bij een ernstig tekort aan één of meerdere vitamines

Sommige mensen hebben vanwege een gebrek aan de juiste natuurlijke voedingsmiddelen in hun dieet een tekort aan één of meerdere vitamines. Hoewel de eerste keuze altijd ligt op verse, gezonde voeding, kan bij een ernstig tekort je boodschappenmandje verrijkt worden met hoog gedoseerde vitaminesupplementen.

Doe dit nooit op eigen houtje, tipt David. “Laat een medisch specialist – zoals een huisarts of diëtist – door middel van bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van een tekort. Is dat het geval? Dan kan diegene jou adviseren om supplementen met vitamines te gebruiken ter aanvulling op een gevarieerd voedingspatroon. Deze supplementen kunnen namelijk zeer gericht en doeltreffend een vitaminetekort bestrijden.”

2. Bij een opnameprobleem van nutriënten

“Vitaminesupplementen kunnen ook nuttig zijn wanneer er sprake is van een opnameprobleem. Een deel van de Nederlandse bevolking heeft namelijk te kampen met een opnameprobleem van vitamines en andere micronutriënten.” Je kunt dus beter zeggen: ‘Je bent wat je opneemt’ in plaats van ‘Je bent wat je eet’. Het gevolg: een tekort aan bepaalde nutriënten. “Om dit probleem te bestrijden of om preventief actie te ondernemen, is het in sommige gevallen belangrijk om het dieet met supplementen te verrijken. Zo kan het lichaam van extra micronutriënten – zoals vitamines – voorzien worden.”

3. Bij mentale inspanning of fanatiek sporten

Tot slot kunnen vitaminesupplementen nuttig zijn voor diegenen die veel van hun lichaam vragen. “Denk aan sporters die meerder keren per week intensief trainen. Het lichaam heeft dan sneller behoefte aan extra micronutriënten om lichaamsprocessen goed te laten werken.”

Dat geldt overigens niet alleen voor sporters: ook mensen die hun hersenen veel laten kraken kunnen een verhoogde behoefte hebben aan vitamines. “Ervaart iemand een zeer hoge werkdruk? Dan kunnen bepaalde vitamines de mentale gesteldheid ondersteunen als dat nodig is. Ook in zo’n situatie kunnen supplementen met vitamines als een hulpmiddel aangemerkt worden.”

Overweeg je om een vitaminesupplement te gebruiken? Neem dan contact op met een deskundige, zoals een medisch specialist, diëtist of huisarts. Diegene kan advies geven of een supplement nodig is ter aanvulling en zo ja, hoe die kan worden ingezet. Zelf jouw dieet radicaal veranderen is nooit een goed idee, omdat een teveel aan vitamines slikken in sommige gevallen ook schadelijk kan zijn.

Dit artikel is in samenwerking met supplementen.nl tot stand gekomen. Supplementen.nl is opgericht om consumenten te voorzien van eerlijke informatie over supplementen. Dit doen ze door artikelen te schrijven over vitaminen, mineralen, voedingsstoffen, voeding en gezondheid.