<-- NIET ACTIEF -->

Voldoende bewegen is op elke leeftijd belangrijk. Maar dan blijft de vraag: welke sport kun je nu het beste doen? En vooral: waar? Simpel, gewoon thuis. Om te sporten heb je namelijk echt geen duur abonnement voor de sportschool nodig. Deze sporten kun je gewoon thuis of buiten in je eigen omgeving doen.

Dertig minuten, het liefst vijf dagen per week: dat is het beweegadvies voor iedereen. Op welke manier je dit doet, mag je helemaal zelf bepalen. Zorg er in ieder geval wel voor dat je tenminste tien minuten aaneengesloten flink beweegt, drie momenten per dag of een halfuur achterelkaar. Voel je je hartslag en zweet je een beetje? Dan ben je goed bezig. Door één van deze sporten te doen weet je zeker dat je goed zit:

1. Dansen

Zet je favoriete muziek op, gebruik je woonkamer als dansvloer en beweeg. Dansen is een goede manier om lichaam en geest gezond te houden. Je wordt er een stuk flexibeler van, je ervaart minder stress en je bouwt ook nog eens een goede conditie op. Inspiratie nodig? Youtube staat vol handige video’s, van zumba tot aerobics. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dansen net zo effectief is als fietsen en joggen om kilo’s kwijt te raken en spieren op te bouwen.

2. Touwtjespringen

Touwtjespringen lijkt simpel, maar is juist heel intensief. Bij lekker weer kun je dit gewoon in de achtertuin doen. Nog een pluspunt: touwtjespringen is één van de meest effectieve sporten om vet te verbranden. Je traint je helemaal lichaam, terwijl je hart- en bloedvaten worden versterkt. Bouw het wel rustig op. Begin bijvoorbeeld eerst met tien minuten per dag, totdat je het gevoel hebt dat je het langer kunt volhouden.

3. Wandelen

Van dagelijks een stuk wandelen wordt elk mens gezonder. Wandelen is namelijk goed voor je hart, longen, bloeddruk, spieren, gewrichten en geheugen. Een wandeltocht maken kan gewoon in je eigen omgeving. Let tijdens het wandelen goed op je houding. Loop rechtop en ontspannen in een tempo wat voor jou vol te houden is. Als je het jezelf iets moeilijker wilt maken kun je het tempo verhogen. Je conditie gaat er vooral op vooruit als je flink doorloopt.

4. Hardlopen op één plaats

Buiten een rondje hardlopen is natuurlijk heel gezond, maar voor je spieren en gewrichten niet altijd even fijn. Wist je dat ook thuis een soortgelijke sport kunt doen? Hardlopen op één plaats noemen ze dat. Je bent dan als het ware aan het rennen zonder vooruit te gaan. Trek wel nog steeds je sportschoenen aan en ren als je dat fijn vindt op een zachte ondergrond. Bouw ook dit rustig op.

5. Fietsen

Fietsen heeft net als wandelen het voordeel dat de kans op blessures minimaal is. Van fietsen ga je er bovendien niet alleen fitter uitzien, je gaat je ook zo voelen. Door te fietsen en stevig te wandelen krijg je meer zuurstof binnen. Dat geeft een fit en energiek gevoel.
Als je geen zin hebt om vijf keer in de week een half uur te fietsen, kun je ook gewoon voor álles wat je doet de fiets pakken. Denk aan boodschappen doen, naar je werk gaan en naar de stad gaan. Alle kleine beetjes helpen.

6. Traplopen

Voor wie meer uitdaging zoekt is traplopen geschikt. Je traint hiermee je conditie, been- en bilspieren. Met traplopen verbrand je tien calorieën per minuut, dat is 560 kcal per uur. Hoe trager je de trap oploopt, hoe beter. Sta er wel bij stil dat traplopen een zware oefening is. Je raakt er snel van buiten adem, wat trouwens normaal is, omdat je een beroep doet op verschillende spiergroepen. Traplopen is eigenlijk cardio en krachttraining in één.

Wandel je graag met een route? Deze gratis wandelroutes zijn een aanrader.

Lees meer over dit onderwerp