<-- NIET ACTIEF -->

Dat bewegen gezond is, moge duidelijk zijn. Wandelen, fietsen, zwemmen… maar wat dacht je van krachttraining? Deze beweegvorm is lange tijd ondergesneeuwd. Zonde, want maximaal een uur krachttraining per week, verkleint de kans op het metabool syndroom. Dit is de voorloper van diabetes type 2.

Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor symptomen als een te hoge bloedsuiker, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, verkeerde bloedvetten en een verhoogde bloeddruk. Deze symptomen zijn een belangrijke veroorzaker van onder andere hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Uit onderzoek onder meer dan 7000 Amerikanen blijkt dat krachttraining een gunstig effect heeft op het voorkomen van het metabool syndroom en dus ook de kans op diabetes type 2 verlaagt. De gunstige effecten zijn onafhankelijk van andere sportactiviteiten, zoals hardlopen of fietsen.

Niet meer dan een uur krachttraining

Opvallend: maximaal een uur krachttraining heeft het meeste effect. Doe je nog meer aan krachttraining, dan wordt de kans op het metabool syndroom niet nog lager. Waarom een korte kracht work-out effect heeft, en meer dan een langdurige, is onbekend. De relatie tussen krachttraining en metabool syndroom is namelijk nog weinig onderzocht. Fijn nieuws, want iedereen kan wel een uur per week tijd vrijmaken om te sporten.

29 procent minder kans op diabetes

Al bij het doen van minder dan een uurtje krachttraining per week, gaat het risico met 29 procent omlaag vergeleken met mensen die helemaal niet aan krachttraining doen. Het maakte daarbij niet uit of mensen de krachttraining alleen in het weekend deden of uitsmeerden over de gehele week. De onderzoekers vinden dat dat twee keer een half uur krachttraining per week standaard tot de doktersadviezen mag behoren om de kans op het metabool syndroom te verkleinen.

Natuurlijk blijft het ook belangrijk om (daarnaast) minimaal een half uur te bewegen per dag. Dus neem ook gewoon de trap en maak in de lunchpauze een wandeling!