<-- NIET ACTIEF -->

Havermout is vullend, veelzijdig, goedkoop én van nature glutenvrij. Maar niet alleen in de keuken is dit graan onmisbaar, ook in je badkamer verdient het een ereplek. Benieuwd hoe je havermout als beautyproduct gebruikt? Wij verzamelden recepten die je binnen een handomdraai maakt en die je huis veranderen in een budget-spa.

Misschien is havermout je favoriete ontbijt of gebruik je het graag om pannenkoeken en koekjes mee te bakken. Grote kans dat je er dan nooit aan hebt gedacht om dit graan mee naar de badkamer te nemen. Toch is dat niet zo’n gek idee. Havermout staat namelijk bekend om de kalmerende werking op de huid. Je kunt er allerlei beautyproducten van maken; van een scrub tot een droogshampoo. En omdat je het zelf maakt, weet je precies wat erin zit. Geen potjes, tubes of flesjes met ellenlange ingrediënten die je amper kunt lezen dus! Duik vanavond nog de keuken in om één van deze producten te maken:

1. Zachte scrub

Wil je je gezicht met een natuurlijk product scrubben, dan is havermout je vriend. Meng drie theelepels havermout met een theelepel honing. Breng het mengsel in ronddraaiende bewegingen aan op je gezicht en laat het een kwartier intrekken. Verwijder de scrub met warm water. Je kunt deze haverscrub ook voor je lichaam gebruiken, verdriedubbel dan het recept.

2. Gezichtsmasker met havermout

Voor een fijn gezichtsmasker hoef je niet eerst naar de drogist. Het enige wat je nodig hebt, is – je raadt het al – havermout. Vermaal een handje in de keukenmachine en meng dit poeder met lauw water. Zorg dat het papje niet te dun is, het moet wel op je gezicht blijven liggen. Breng het masker op een schoon gezicht aan en laat het vijf minuten intrekken. Spoel af met lauwwarm water.

3. Ideale droogshampoo

Soms moet je je haar wassen, maar heb je geen zin in een nat hoofd. Of kun je je tijd wel beter gebruiken. Het is dan meer dan fijn dat je droogshampoo in huis hebt. Vermaal voor een frisse coupe drie eetlepels havermout met een eetlepel zuiveringszout (baksoda). Breng een beetje aan bij je haarwortels en borstel je haar goed door.

4. Ontspannend bad

Toe aan een half uur niks? Laat een bad vollopen en voeg hier een handje havermout en een paar druppels lavendelolie aan toe. Als je geen bad hebt, kun je ook een voetenbadje maken. Scrub na afloop je voeten met havermout.

5. Aftersun voor een oververhitte huid

Na een lange dag in de zon kom je thuis met een verbrande huid. Winkels staan op het punt te sluiten en een kalmerende crème voor je huid is nergens te vinden. Gelukkig staat er nog havermout in je keukenkastje! Doe een hand havermout in een pan met een beetje water en kook dit tot een pap. Zeef de pap, zodat je melkachtig water overhoudt en smeer dit op je oververhitte huid.

Nog een beautyproduct uit eigen keuken: honing. Lees hier wat honing met je huid doet en wat je er allemaal mee kunt.

Lees meer over dit onderwerp