Lees jij zelfhulpboeken? Dan herken je vast dat je wel eens zo’n boek leest en er vervolgens nooit meer iets mee doet. Hoewel een zelfhulpboek je leven niet 180 graden laat draaien, kun je er vaak wel iets uithalen. Dus: hoe lees je een zelfhulpboek zodat die je ook echt helpt? Wij geven je acht slimme leestips.
Tip: kies een boek dat bij je past
Lees je een boek omdat het een bestseller is? Omdat iemand het aanraadt? Dat zijn niet per se de beste redenen om een boek te gaan lezen. Een boek lezen heeft alleen zin als je je erin kunt herkennen en zin hebt om jezelf te ontwikkelen op een bepaald gebied. Pak dus een boek over een onderwerp waar je op dat moment mee bezig bent of nieuwsgierig naar bent. Het kan helpen om jezelf de vraag te stellen: is dit boek momenteel relevant voor mij? Kan dit boek mij nu helpen?
Tip: weet welk boek je niet moet hebben
Voordat je een boek uit de boekenkast pakt of koopt: lees de achterkant, bestudeer de inhoudsopgave en blader door het boek. Zo kom je er snel achter of het onderwerp en de manier van schrijven bij jou past. Sommige boeken kun je sowieso laten liggen. “Boeken met schreeuwerige Amerikaanse covers kun je beter laten liggen, net als dieetboeken en boeken in een 1 eurorek bij de drogist,” tipt Lianne Keemink, van de blog The Self Help Hipster.
Tip: stem het boek af op je stemming
“Je moet in de stemming zijn voor een zweverig boek en je moet geen tijdsmanagement boek lezen vlak voor je gaat slapen”, vertelt Keemink. Datzelfde geldt voor een schrijfstijl – de ene keer heb je behoefte aan een serieus boek, de andere keer mag het wel wat losser zijn geschreven of vanuit persoonlijke hoek.
Tip: lees het boek met dankbaarheid
Zelfhulpboeken kunnen je helpen omgaan met problemen en zelfontwikkeling stimuleren. Bergsma: “Het is daarbij wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat ze je geen perfect persoon maken en dat dit oké is.” Er is geen boek dat Het Leven voor je gaat oplossen. Lees de boeken dus met dankbaarheid voor hoe je leven nu is.
Tip: pak je notitieblokje
Heb je (een deel van) het boek gelezen? Pak dan pen en papier en schrijf de belangrijkste tips en informatie op. Door actief te lezen, ga je nadenken over de informatie. Je kunt natuurlijk ook in het boek aantekeningen en markeringen maken. Maak het ook meteen praktisch: stel een lijst op van dingen die je zou willen proberen uit het boek. Kies er een of twee en implementeer die in je leven de komende weken. De valkuil is namelijk dat je het boek leest en het vervolgens in de kast verdwijnt en je alles vergeet. Zonde als je er eigenlijk iets aan had kunnen hebben.
Tip: lees met je eigen leven in gedachten
Vraag jezelf af hoe het boek kan helpen met jouw leven. Welke passages herken je? Het is leuk om iemand anders zijn verhaal te lezen, maar het is nog leuker om te weten wat jij kunt doen in jouw situatie. Houd dus in je achterhoofd dat de schrijver bijvoorbeeld geen moeder is en jij wel, fulltime werkt, op het platteland woont, extravert is et cetera. Dat maakt het ook makkelijker om de juiste dingen – de dingen die er voor jou toe doen – toe te passen.
Tip: werkt het niet, dan werkt het niet
Voor de één werkt een boek wel, voor de ander niet. En wat voor jou als twintiger kan werken, heeft misschien geen effect wanneer je veertig bent. Heb je wat dingen uit een boek geprobeerd en lukt het niet, om wat voor reden dan ook, dan is dat oké. Wie weet pak je het boek er later weer bij.
Tip: richt een zelfhulpboeken-clubje op
Heb je wat aanmoediging nodig of vind je het fijn om over een boek te praten? Lees het boek dan samen of tegelijk met een vriendin. Spreek af wanneer je welk hoofdstuk hebt uitgelezen en welke opdrachten je dan gedaan hebt. Daarna bespreek je het, met natuurlijk een kaasplankje of kop thee. Dit kan helpen om inzichten te geven en door informatie uit te spreken, blijft het makkelijker hangen én kun je het samen omzetten in een praktisch plan.