Het is zo makkelijk om alleen oog te hebben voor alles wat slecht is, mis gaat en lelijk is. Maar wist je dat je zelf de baas kunt worden over je brein? Psycholoog Clara den Boer: “Geluk is in feite als een spier die je krachtiger of slapper maakt door de manier waarop je naar de werkelijkheid kijkt.”
Dat we vooral oog hebben voor alles dat mis is in ons leven, is volgens Psycholoog Clare den Boer niet gek: “Ons brein is voorgeprogrammeerd op basis van angst en daarom signaleer je vooral wat niet goed gaat. Dat angstprincipe heeft ons duizenden jaren helpen overleven. Maar tijden veranderen. Nog nooit is onze samenleving zo veilig geweest, hebben we zo veel te eten gehad, worden we zo oud en zijn we zo gezond geweest. Helaas heeft ons brein zich niet aangepast aan deze nieuwe realiteit en zijn we nu slachtoffer van die negatieve radar.”
Geluk is een spier
We zijn volgens Den Boer in staat het brein de baas te worden. “De hersenen zijn flexibeler dan we dachten. Geluk is in feite als een spier die je krachtiger of slapper maakt door de manier waarop je naar de werkelijkheid kijkt.” Dat betekent niet dat je elke negatieve situatie probeert op te lossen. Er bestaat ook een andere weg: het omdenken. Omdenken is iets anders dan oplossingen aanreiken of tegenover iets negatiefs iets positiefs inbrengen. Je kunt het glas halfvol zien, halfleeg óf je kunt alvast nadenken over waar de kraan is.
Niet vechten, niet vluchten
Omdenken is niet positief of negatief, maar creatief. Niet vechten of ontwijken, maar meedeinen. Niet oordelen en niet helpen, maar luisteren. Omdenken lijkt iets passiefs te hebben. Maar door niet voor de verdediging of de aanval te kiezen ontstaat rust, waardoor je ineens alle kanten op kunt. Of er ontstaat ruimte om verbinding met de ander te maken. En dat betekent dat geluk niet alleen iets is waar je knetterhard voor moet werken, maar ook iets dat bijna als vanzelf komt aanwaaien als je stopt met veranderen wat niet te veranderen valt, maar desondanks positief blijft.
Niet omdenken, maar ‘omdoen’
Vind je het lastig om om te denken? Start dan met omdoen. Dat is vaak makkelijker. We zijn allemaal erg goed in negatief gedrag: klagen gaat ons makkelijk af. Ook boos worden, is een makkie. Maar bedenk dat mensen spiegels zijn; we kopiëren de emoties van een ander. Dus als jij boos doet, worden de mensen om je heen ook boos en negatief. En jij ook weer boos en negatief. Zelfs zonder een Emilie Ratelband te worden, kun je een stuk beter in je vel zitten als je niet negatief maar juist positief doet. Lach naar een ander en ontdek hoe vaak mensen teruglachen. Probeer het eens. Je zult verbaasd staan over het effect!
Positief zijn in 7 stappen
- Uit onderzoek blijkt dat mensen die gelukkig zijn, zich ook omringen met meer mensen die gelukkig zijn. En die geven die ander weer … geluk. Oftewel: geluk is besmettelijk! Hoe zaai je geluk?
- Zorg dat je iets doet waar alleen jij per direct blij van wordt. Eigen lol eerst! Bak een taart, start met die cursus die je al zo lang wilde doen of kijk desnoods een lachfilm.
- Geluk vermenigvuldigt als je het deelt. Spreek af op een terras, help je buurvrouw of pak de trein voor een uitje naar een oude vriendin. Jij blij, maar die ander ook.
- Strooi met complimenten. Complimenten versterken je eigen zelfvertrouwen en vaak krijg je automatisch een compliment terug.
- Schenk aandacht aan de talenten van een ander; je collega, je partner of je kind. Wat een ander doet vanuit zijn of haar talenten, gaat hem of haar uiteraard makkelijk af. Maar laat merken dat het waarde heeft voor jou.
- Zit het even tegen? Zet bewust je roze bril op. Ook als je pet daar niet naar staat. Probeer om te denken of om te doen.
- Heb je vaak negatieve gedachten, onderzoek ze dan. Zijn ze reëel? Zo ja, kijk of je ze kunt veranderen. Zeg hardop ‘stop’ tegen jezelf als je merkt dat je negatieve gedachtes met je op de loop gaan.
- Denk in mogelijkheden en concentreer je op datgene wat wel goed gaat. Dat kun je oefenen door op moeilijke momenten hardop te benoemen waarvoor je dankbaar bent.