Je gebit is een kostbaar bezit. Maar daar kom je pas echt achter als er wat mis mee is. Tot die tijd zorgen we niet altijd even goed voor die tanden en kiezen. Poetsbeurten slaan we stiekem over, flossen vergeten we standaard en zelfs het bezoekje aan de tandarts schuiven we soms op de lange baan. Heel herkenbaar, maar niet verstandig. Waarom? We geven je tien feiten over je tanden en gebit om eens goed op te kauwen!
Checklist gezonde mond
De gemiddelde Nederlander poetst nog geen minuut zijn tanden in plaats van de aanbevolen twee minuten. Doe jij alles voor een gezonde mond en schone tanden en kiezen? Doe de test.
- Ik poets altijd met een elektrische tandenborstel
- Elke dag gebruik ik tandenstokers, ragers of flosdraad
- Ik ga twee keer per jaar naar de tandarts en/of mondhygiënist
- Ik drink zo min mogelijk frisdrank
Toch stiekem een keer (of vaker?) ‘nee’ ingevuld? We gaan je nu overtuigen beter te zorgen voor je gebit met deze tien feiten.
Feit 1: Een gezonde mond, een gezonder hart
Een gezonde mond verkleint risico hart- en vaatziekten. Alleen daarom heeft de verzorging van je gebit prio. Bij een mondaandoening zoals parodontitis, wat ongeveer tien procent van de mensen heeft, is het tandvlees rond de wortels en het kaakbot van de tanden en kiezen ontstoken. Bij parodontitis komen er tussen het tand en het tandvlees pockets. Het kaakbot en het gebit worden aangetast en dat is geen feest. Maar omdat het weefsel rond de tandwortels zijn bescherming verliest, kunnen bacteriën makkelijker in de bloedbaan terechtkomen. Als er ook op een andere plek in het lichaam een ontsteking is, wordt het ontstekingsniveau hoger. Dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten en zelfs diabetes. Het tegenovergesteld geldt ook: als je parodontitis goed behandelt, wordt de conditie van het vaatstelsel beter!
Feit 2: Fluoride is je vriend
Fluoride en tandpasta: die twee hóren bij elkaar. Toch? Nee. Veel mensen twijfelen het nut en de veiligheid van fluoride. Veel mensen kiezen ook voor fluoridevrije tandpasta op hun tandenborstel. Fluoride is bewezen effectief tegen tandbederf. Wie poetst met een tandpasta zonder fluoride onthoud zijn of haar tanden goede bescherming. Fluoride maakt de tanden en kiezen minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën en houdt je glazuur sterk en je tanden hard. Fluoride zet zich ‘vast’ aan het glazuur van de tanden en werkt als een beschermlaag over de tanden. Geen enkele stof biedt die bescherming.
Feit 3: Ook met thee voorkom je gaatjes
Thee voorkomt dat bacteriën zuren vormen; dit verhindert de vorming van tandplak. Thee kan dus het ontstaan van gaatjes tegengaan. Zowel groene als zwarte thee heeft deze goede eigenschap.
Feit 4: Twee minuten poetsen is echt nodig
In tandplak zit bacteriën die zuren produceren die ons tandglazuur aantasten en het tandvlees beschadigen. Hoe langer bacteriën op de tanden en in de mond de kans krijgen zich te vermenigvuldigen, hoe meer kans op gaatjes en tandvleesproblemen je hebt. Als je tandplak niet verwijderd, kan het ook nog eens mineraliseren: het wordt tandsteen. Tandplak is de hoofdoorzaak van vele mondproblemen. De beste manier om van tandplak af te komen is door te poetsen met een elektrische tandenborstel. Als je twee keer per dag je tanden twee minuten lang poetst met tandpasta met fluoride én je tandsteen laat verwijderen, ben je al een goede tandplak-bestrijder
Feit 5: Vermijd de tandarts niet
Regelmatig naar de tandarts gaan is belangrijk als controle en het verwijderen van tandsteen. Maar er is een bijkomend voordeel. De tandarts signaleert ontstekingen, schimmels of wondjes eerder. Zo kan een niet-verklaarbare ontsteking in de mond, een voorteken zijn van diabetes. Langdurige pijn aan het kaakgewricht kan wijzen op reuma. Ook dat zijn redenen om de tandarts niet te zien als boeman, maar als een arts die een rol speelt in het preventief gezond houden van je mond en héle lichaam.
Feit 6: Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts
Een bezoek aan de tandarts is voor mensen geen feest. Bijna een miljoen mensen is zelfs zo bang, dat ze niet naar de tandarts durven. Angst of een tandartsfobie hebben, brengt je áltijd verder van huis. Het vermijden van de tandarts leidt tot gebitsproblemen en dus een nog hogere drempel om er iets aan te laten doen. Bel je tandarts op, vertel hem over je angst en maak een behandelplan. Vermijden is geen optie (sorry!).
Feit 7: Elke dag flossen is belangrijk voor je gebit
Flossen, stoken of is zeer belangrijk voor je gebit, maar toch nog niet helemaal ingeburgerd. Met flosdraad en tandenstokers kom je op plekken waar je tandenborstel niet komt. Het haalt tandplak weg tussen je tanden, zodat je tanden schoon blijven. Ook masseert het je tandvlees, wat de kans op ontstekingen verkleint.
Feit 8: Frisdrank, sap en snoep veroorzaken tanderosie
Frisdrank kun je het vergelijken met natuurijs. Als je erop schaatst als het zachter wordt, ontstaat er afschraapsel van het ijs. Met het glazuur van je tanden gebeurt hetzelfde door deze zoetzure producten.
Feit 9: Kauwgom is goed voor je gebit
Je eigen speeksel is het meest natuurlijke beschermmiddel tegen tanderosie. Speeksel neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Hierdoor heb je minder kans op tanderosie (gaatjes). Suikervrije kauwgom is daarom goed voor je gebit. Door het kauwen bevorder je de speekselproductie in de mond.
Feit 10: Het beste moment om je tanden te poetsen is voor het ontbijt
Wie ontbijt met sinaasappelsap en yoghurt kan het beste een uur wachten met poetsen. Sinaasappelsap is van nature zuur en maakt het glazuur van de kiezen iets zacht. Wie direct na zo’n zuuraanval de tanden poetst, beschadigt het zachte glazuur gemakkelijk. Veel mensen hebben hier geen tijd voor: poetsen voor de maaltijd is dan de beste methode.