Ineens stopt je menstruatie. Zomaar? Je hebt geen idee. Dat je menstruatie uitblijft, kan van alles betekenen. Soms is het niets om je zorgen over te maken, een andere keer is het verstandig om het in de gaten te houden. Waarom word je niet meer ongesteld? En wat is de oplossing?
Het uitblijven van je menstruatie voelt misschien als de ultieme vrijheid (hiep hoi, geen gedoe), maar je menstrueert niet voor niets. Ongesteld worden is een teken dat je vruchtbaar en gezond bent. Dus, check deze redenen en oplossingen als jouw menstruatie is gestopt.
1. Je sport extreem veel
Sporten is gezond, maar zeg je gekscherend dat je in de sportschool woont (en is dat stiekem ook zo) of ren je tien kilometer terwijl je nog uitgeput bent van de workout van de vorige dag? Overmatig sporten kan ervoor zorgen dat je menstruatie plotseling stopt, zeker als je een laag lichaamsvetpercentage hebt door het sporten.
Hoe los je dit op? Ga minder sporten of zoek naar een juiste balans in het binnenkrijgen van energie en het verbruiken van energie. De menstruatie komt dan vanzelf weer terug.
2. Je bent gestrest
Zowel mentale als fysieke stress kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Het is de manier waarop je lichaam jou beschermt: je lichaam verkeert continu in staat van paraatheid, waardoor andere lichaamsprocessen worden stilgelegd.
Hoe los je dit op? Vind een manier om te ontstressen, van meditatie tot een terrasje pakken met vrienden. Zorg voor twintig procent suddertijd per dag.
3. Je hebt een laag lichaamsgewicht
Als je te licht bent, begint je lichaam te denken dat je in hongersnood bent. Het sluit dan alle systemen af die niet essentieel zijn, zoals de voortplantingsorganen. Voor een zwangerschap heeft het lichaam immers energie nodig voor jou en de baby.
Hoe los je dit op? Raadpleeg een arts om te achterhalen waarom je een laag lichaamsgewicht hebt en of daar oplossingen voor zijn.
4. Je bent in een korte tijd veel afgevallen
Snel afvallen komt overeen met de vorige reden: je lichaam past zich aan en stopt met ongesteld worden, omdat het niet gezond zou zijn om nu zwanger te worden.
Hoe los je dit op? Je menstruatie komt waarschijnlijk vanzelf terug. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende voeding binnenkrijgt en tekorten voorkomt. En wil je afvallen, verlies dan op een gezonde manier gewicht.
5. Je zit in de (vroege) menopauze
Ja, ook vrouwen jonger dan 45 jaar kunnen in de menopauze belanden.
Hoe los je dit op? Je hoeft hier niet iets aan te doen, maar je kunt langsgaan bij de huisarts.
6. Er is iets mis met je schildklier
Deze klier zit in je nek en reguleert je metabolisme, produceert hormonen en regelt je lichaamstemperatuur. Wanneer de schildklier over- of onderactief is, kan het zijn dat je niet ongesteld wordt.
Hoe los je dit op? Ga niet zelf op onderzoek uit, maar ga langs bij de huisarts voor een behandeling. Voor je schildklier is onder andere beweging, warm eten, groenten en ontspanning belangrijk.
7. Je hebt een hoog lichaamsgewicht
Niet alleen een laag lichaamsgewicht kan ervoor zorgen dat je menstruatie stopt. Zwaarlijvige vrouwen blijken twee keer zoveel kans te hebben op een onregelmatige cyclus in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht.
Hoe los je dit op? Probeer verantwoord en blijvend af te vallen. Dit kun je zelf doen of met de hulp van een diëtist of voedingskundige. Ken in ieder geval de meest gemaakte dieetfouten.
8. Je hebt een verstoord dag- en nachtritme
De menstruatiecyclus draait mee met je biologische klok. Bij een verstoord dag- en nachtritme kan de menstruatiecyclus wegblijven. Als je een standaard afwijkend ritme voert, past de menstruatiecyclus zich aan.
Hoe los je dit op? Probeer een vast ritme te creëren, zodat je lichaam zich kan aanpassen. Dit kan zeker een week duren. En: probeer acht uur te slapen
9. Er wordt teveel prolactine geproduceerd
De pijnappelklier in de hersenen produceert onder andere het hormoon prolactine. Als er teveel van dit hormoon wordt geproduceerd, neemt de frequentie van de menstruatie af. Dit komt niet veel voor.
Hoe los je dit op? Door het dopaminegehalte te verhogen, komt er minder prolactine vrij. Dat kan door stress te verminderen, geen alcohol te drinken en vitamine E en zink te eten.
10. Je hebt PCOS
Het Polycysteus Ovarieel Syndroom (PCOS) is een hormonale stoornis waarbij teveel mannelijk hormoon in het lichaam circuleert. Je wordt dan niet meer ongesteld. Vaak gaat dit samen met overgewicht en een mannelijk beharingspatroon. Het komt voor bij vijf tot tien procent van alle vrouwen.
Hoe los je dit op? PCOS kan op meerdere manieren worden behandeld. Zo kan afvallen werken bij overgewicht, maar ook cosmetische behandelingen tegen overbeharing.