Als je plotseling niet ongesteld wordt, hoeft dat niet meteen te betekenen dat er een baby op komst is. Er zijn veel meer oorzaken, die lang niet iedereen kent. Welke precies? We delen er vijf.
Niet ongesteld worden klinkt voor veel vrouwen als een zegen. Maar laat je menstruatie weken of zelfs maanden op zich wachten? Dan is het logisch dat je je zorgen maakt. Weten hoe jouw menstruatiecyclus in elkaar steekt, kan je rust en houvast geven. Je weet dan precies wanneer het maandelijkse feestje gaat beginnen. Helaas is een regelmatige menstruatie voor veel vrouwen eerder een droom dan werkelijkheid. Alleen als je de pil slikt of sommige andere vormen van anticonceptie gebruikt, heb je je menstruatie redelijk zelf in de hand. Doe je dat niet? Dan kan je cyclus heel onregelmatig zijn. Zelf zo erg dat je weken, maanden of helemaal niet ongesteld wordt. Dat is meestal geen reden tot paniek, maar heeft wel een oorzaak. Dit zijn er vijf.
1. Je sport (te) intensief
Vrouwen die intensief sporten lopen regelmatig tegen het probleem aan dat ze niet ongesteld worden. Dit doet je lichaam uit zelfbescherming. Als je bijvoorbeeld zwaar traint voor een marathon, is dat voor je lijf een hele stressvolle situatie. Je lichaam doet er op zo’n moment alles aan om maar niet zwanger te worden. De hypofyse, een klier onder je hersenen, gaat dan minder hormonen produceren die de werking van de eierstokken stimuleren. Daardoor produceren de eierstokken minder oestrogeen, waardoor je menstruatie uitblijft. Als je een langere periode niet menstrueert, zorgt het tekort aan oestrogeen ervoor dat botten minder goed opgebouwd worden. Dit kan voor problemen zorgen op latere leeftijd. Door de juiste voeding en vooral genoeg te eten, kun je dit voorkomen. Als je fanatiek sport, heb je soms wel 2000 calorieën extra per dag nodig. Goed om te weten dus!
2. Je bent gestopt met de pil
Ben je gestopt met de pil en nog steeds niet ongesteld? Geen paniek! Dit kan soms maanden duren. Je lichaam heeft tijd nodig om je menstruatiecyclus weer op een natuurlijke manier op orde te krijgen. Dit geldt overigens ook als je een spiraal laat verwijderen of stopt met de prikpil. Geef je lichaam daarom de tijd. Wist je dat je menstruatie ook kan uitblijven als je de pil wel gewoon slikt? Niet ongesteld worden in je stopweek is een veelvoorkomende bijwerking van de anticonceptiepil.
3. Je hebt PCOS
Behoorlijk veel vrouwen krijgen vroeg of laat met het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) te maken. Een op de tien om precies te zijn. Het is een hormonale stoornis en een verzamelnaam van meerdere symptomen. Een onregelmatige menstruatiecyclus is helaas één van deze symptomen. Sommige vrouwen worden maanden of helemaal niet meer ongesteld. Vaak gaat dit ook samen met klachten als haaruitval en veel puistjes krijgen. Neem deze klachten altijd serieus. Vaak is je leefstijl van grote invloed. Afvallen als je te zwaar bent en gezond eten, zou kunnen helpen om je hormonen weer in balans te krijgen. En je menstruatie dus ook.
4. Je wordt niet ongesteld door stress
Stress heeft veel impact op je lichaam. Als je voor een langere tijd veel stress hebt, kan dit ook je menstruatiecyclus in de war schoppen. Dat komt omdat je lichaam dan extra stresshormonen gaat aanmaken. Het gevolg: je wordt niet ongesteld. Als je net een heftige gebeurtenis achter de rug hebt, kun je daar simpelweg niet direct wat aan doen. Het is gelukkig geen reden om je grote zorgen over te maken. Als jij weer tot rust komt, komt je lichaam dat ook en volgt je menstruatie vanzelf.
5. Je hebt schildklierproblemen
Je schildklier is een belangrijk orgaan. Het regelt onder andere je stofwisseling en zorgt voor de aanmaak van belangrijke hormonen. Als je schildklier niet optimaal werkt, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een snelle schildklierwerking of juist een traag werkende schildklier, kan dit effect hebben op je hormoonhuishouding. Dit kan een reden zijn dat je niet ongesteld wordt. Ga in dit geval altijd naar de huisarts. Neem schildklierproblemen nooit voor lief.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels