Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar op een zomerse dag overkomt het iedereen helaas wel eens: je bent vuurrood verbrand door de zon. Auw! Met deze vijf tips verkoel, verzorg en herstel jij je zere huid.
Heb je te lang in de zon gelegen, dan kun je last krijgen van roodheid, zwellingen en soms zelfs blaren. Meestal duurt verbranding door de zon twee tot vijf dagen. Hierna verdwijnt de roodheid, maar dit betekent helaas niet dat je huid helemaal hersteld is. Vaak heeft het zonlicht in je diepere huidlagen al schade aangebracht. Je huid wordt hierdoor sneller oud en het risico op huidkanker neemt toe. Goed insmeren dus!
Melanine als natuurlijke beschermer
Sommige mensen verbranden sneller dan anderen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid kleurpigment in de huid, genaamd melanine. Wat de functie hiervan is? Nou, zeker geen onbelangrijke: het beschermt ons namelijk tegen de uv-stralen van de zon.
Ons wonderbaarlijke lichaam weet dat we moeten oppassen voor zonschade en heeft hiervoor een oplossing: als de zon schijnt, gaan de melanocyten (cellen) in onze huid extra melanine aanmaken om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgt onze huid een beschermlaagje, een soort natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als – jawel – bruinen. Hoe sneller je verkleurd of verbrand, heeft uiteindelijk te maken met de hoeveelheid kleurpigment in je huid en dat kan per persoon verschillen.
Tips als je verbrand bent
Op een zonnige zomerdag kan het natuurlijk gebeuren dat je een plekje huid vergeten bent in te smeren of de zonkracht onderschatte. Wat moet je doen als je dan tóch verbrand bent? Wij geven een paar verkoelende tips:
1. Ga uit de zon!
Merk je dat je huid rood wordt? Dan is het tijd om de schaduw op te zoeken. Het liefst een plek waar het koel is. Het is verstandig om uit de zon te blijven zolang je huid rood is of vervelt.
Maar ja.. wat als je verbrand bent en je hebt nog een paar dagen zon, zee en strand op de planning staan? Zorg ook dan voor een goede schaduwplek. Zoek een koele locatie, bijvoorbeeld onder de bomen of koop een grote parasol. Blijf in ieder geval zoveel mogelijk in de schaduw, zéker tijdens de warmste uren van de dag.
Goed om te weten: vergeet je niet in te smeren met zonnebrandcrème, want zelfs in de schaduw kan je huid akelig verbranden. Aftersun met aloë vera doet ook wonderen voor een verbrande huid. De gel bevat glucomannan, dat de vorming van nieuwe huidcellen en de productie van collageen een boost geeft. Hallo zachte huid!
2. Koelen, koelen, koelen
Houd de huid koel. Snelle verkoeling helpt ontstekingen, pijn en het prikkende gevoel te verzachten. Het koelen zorgt er namelijk voor dat de warmte uit de huid verdwijnt. Let er wel op dat je geen ijs rechtstreeks op de verbrande huid aanbrengt. Wikkel het bijvoorbeeld in een katoenen handdoek en breng het niet langer aan dan twintig minuten per keer om bevriezing te voorkomen. Wacht vervolgens een kwartier en breng het koude kompres weer twintig minuten aan.
3. Yoghurt en komkommer
Geen ijs bij de hand? Dan kan het helpen om yoghurt of plakjes komkommer aan te brengen op de verbande huid. Vooral als je gezicht knalrood is door de zon is het fijn om een koude komkommer in dunne plakjes te snijden en deze over je gezicht te verdelen. Door de koelte en het vele vocht van de komkommer helpt het de verbrande huid snel te herstellen.
Yoghurt heeft ook een verkoelend effect. Breng een laag aan op je huid, dit helpt direct voor verkoeling en het verzachten van de pijn. Neem daarna een lauwe douche. Hierdoor gaan je poriën openstaan en kan de warmte het lichaam verlaten. Let wel op: droog de zere huid niet af, maar dep het droog.
4. Drink veel water
Dat genoeg water drinken goed is voor je gezondheid is geen verrassing. Op een zomerse dag drinken we zelfs meer dan gemiddeld. Logisch, want we zweten meer en verliezen daardoor veel vocht. Maar ook als je verbrand bent is het verstandig om veel water te drinken, zodat je jezelf goed hydrateert. Na het zonnen is het voor de huid belangrijk om de vochtbalans goed op pijl te houden. Je zal merken dat, zodra je voldoende vocht binnenkrijgt, je de huid een handje helpt met herstellen.
Wist je trouwens dat je tijdens de warme zomerdagen beter kunt kiezen voor een lauwwarm drankje in plaats van een glas ijskoud water? Hier vertellen we hoe dat zit.
5. Theezakjes met kamille
Net als komkommer, yoghurt en aloë vera heeft kamille een kalmerende werking. Deze kamillethee-tip is dan ook ideaal als je verbrand bent: kook een pannetje water en dompel hier twee of drie theezakjes kamillethee in. Kook de zakjes een paar minuten mee en laat de thee daarna goed afkoelen! Doop hier vervolgens een washandje in, wring het uit en leg het op de verbrande huid. Dit kun je blijven herhalen totdat de roodheid van de huid afneemt.
Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?
Waar je je deze zomer ook bevindt: zonnebrandcrème mag niet ontbreken. Voordat je van het stralende zomerweer geniet, vis je snel een oud flesje zonnebrandcrème uit de kast. Maar kun je die crème van vorig jaar eigenlijk nog gebruiken? Biedt zo’n product nog wel de juiste bescherming of is het jarenlang houdbaar? Dermatoloog Koen Quint en Mischa Stubenitsky, woordvoerder KWF Kankerbestrijding vertellen je er meer over in dit artikel.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.