Hoe trotseer jij de kou? Als de temperatuur daalt, ben je vatbaarder voor griep en staan er ineens winterse maaltijden op het menu. Allemaal dingen die invloed kunnen hebben op je gezondheid. Met deze 8 tips kun je de kou gezond trotseren en blijf je fit.
1. Eet jezelf warm
Juist nu het koud is, heb je behoefte aan warm en pittig eten. Deze ingrediënten hebben een verwarmend effect: ui, wortel, boerenkool, rode kool, peper en granen zoals haver en quinoa. Dus sla yoghurt, sla en komkommer even over!
2. Was je handen regelmatig
Iedereen weet het, maar niet iedereen doet het. Als de temperatuur daalt, verzwakt bij veel mensen de weerstand. Daarom is het in de winter en herfst extra belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Doe je ringen af en was je handen minimaal twintig seconden grondig met zeep.
3. Neem een wisseldouche
Wissel een warme en koude douche af om zo je bloedcirculatie een oppepper te geven. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht bleek dat kou gunstig kan zijn voor mensen met diabetes type 2. En vaak onder een koude douche staan, geeft je lichaam een onzichtbare koude trui. Je lichaam kan hierdoor beter met kou omgaan.
4. Sport ook eens thuis
Is een sportschool niets voor jou en zie je buiten sporten niet zitten als het kouder is? Dan kun je altijd nog thuis een (yoga)matje uitrollen, een springtouw pakken of actief stofzuigen. En wandelen is juíst lekker met kouder weer.
5. Vergeet je handschoenen niet
Koud weer zorgt voor koude handen en dat maakt je hele lichaam koud. Juist wanneer het kouder is, is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Investeer daarom in goede handschoenen en was je handen vaker met lauw tot warm water.
6. Minder met alcohol
Door het drinken van alcohol verwijden de bloedvaten en raak je eerder lichaamswarmte kwijt. Ook kan alcohol de tekenen van een lage bloedsuikerspiegel maskeren. Minder daarom met glühwein en ander alcoholische dranken.
7. Maak een gemberdrank
Gember is een specerij met een verwarmend effect voor je lichaam. Drink het zeker als het buiten koud is. Voor je eigen gemberdrank heb je een stuk verse gember nodig ter grootte van een duim. Snijd deze in plakjes en leg in een pan. Giet hier een halve liter kokend water op en breng dit aan de kook. Laat dit brouwsel tien minuutjes pruttelen en gooi alles door een fijne zeef. Knijp een citroentje uit en voeg aan je drank toe.
8. Ontbijt niet met brood
Als de temperatuur daalt, hoort de temperatuur van je ontbijt omhoog te gaan. Dus geen koude smoothie, boterham of fruitsalade, maar een warm en vullend ontbijt. Het perfecte ontbijt houdt ook je bloedsuikerspiegel stabiel en voorkomt zo pieken en dalen. Geen inspiratie? Ontbijt dan eens met deze winterse recepten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.