Heel benauwd, veel hoesten of juist moeilijk kunnen bewegen. COPD komt in allerlei vormen en mate. Maar in alle gevallen geldt: blijven bewegen is een gezonde keuze. Wat zijn de gezonde voordelen? En hoe pak je het sporten (weer) op? We vragen het een longarts.
Astma kennen we, maar COPD is minder zichtbaar. Toch is enige bekendheid over deze luchtwegaandoening geen luxe. Er zijn naar schatting 562.700 mensen met de diagnose COPD in Nederland, aldus VZinfo.nl. Bij deze aandoening zijn de longen chronisch ontstoken, waardoor blijvende schade ontstaat van het longsweefsel. Deze ontsteking zorgt er daarnaast voor dat het gladde spierweefsel in de luchtwegen zich overmatig samentrekt. Hierdoor vernauwen de luchtwegen. Vaak is COPD het gevolg van jarenlang roken, maar ook schadelijke stoffen – denk aan fijnstof of verfdampen – kunnen tot COPD leiden. Hoewel het niet is te genezen, kan het wel worden behandeld. Dat gaat van revalideren tot het gebruik van medicijnen en … een gezonde leefstijl. Werken aan je fitheid is dus een goed idee, weet ook longarts Jolanda Kuijvenhoven-Varkevisser.
Wat zijn de voordelen van sporten met COPD?
Jolanda Kuijvenhoven-Varkevisser, longarts bij Medisch Centrum Leeuwarden: “Voor mensen met COPD is sport en beweging heel erg belangrijk. Door de ziekte COPD gaat het ademen moeilijker en kost het ademen meer energie dan bij gezonde longen. Sporten is daarom erg belangrijk om de spieren te trainen en de conditie te verbeteren. Hierdoor voel je je vaak energieker en neemt ook de kans op het krijgen van een longaanval en zelfs de kans op mortaliteit af.
Maar er zijn meer voordelen. Zo zien we vaak een afname van de benauwdheidsklachten als mensen met COPD gaan sporten. Dat komt door het sterker worden van de ademspieren en door aandacht voor ademhalingsoefeningen tijdens het trainen. Ook slaap je beter door te trainen, waardoor je overdag fitter bent. Tot slot neemt door het trainen vaak ook de afstand toe die mensen kunnen afleggen als ze wandelen. De toename van wandelafstand is een duidelijke verbetering van kwaliteit van leven, zelfs als dat ‘maar’ dertig meter is.”
Hoe start je met (meer) bewegen?
Jolanda: “Sporten kun je op verschillende manieren. Eigenlijk zijn ook alle vormen van bewegen goed. Natuurlijk kan dit in een sportschool, maar er zijn ook veel fysiotherapiepraktijken die een speciale longgroep hebben waar mensen met longziektes gezamenlijk trainen. Daarnaast bieden veel ziekenhuizen een poliklinische longrevalidatie, dit is een multidisciplinair team waarbij er aandacht is voor de hele ziekte COPD door een fysiotherapeut, maatschappelijk werk, diëtiste, longverpleegkundige en een longarts.”
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.