Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Welke alarmsignalen moet je kennen om te checken of je boezem gezond is? En hoe kun je de kans op het ontwikkelen van deze ziekte zo laag mogelijk houden? Deze 4 feiten over borstkanker zou iedereen moeten kennen.
Volgens KWF Kankerbestrijding krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland borstkanker. Deze vorm van kanker is deaarlijks sterven er ongeveer 3.000 vrouwen aan de gevolgen van deze ziekte. Dat zijn forse cijfers. Niet voor niets wordt er jaarlijks een groot bevolkingsonderzoek gehouden onder vrouwen tussen de 50 en 75 jaar om borstkanker vroegtijdig op te sporen. Of je nu wel of niet in deze doelgroep valt, er zijn een aantal dingen die iedereen zou moeten weten over borstkanker.
Kun je een borstonderzoek doen vóór je vijftigste?
Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en de 75 jaar. Om deze reden krijgt deze doelgroep elke twee jaar een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek. Zo kun je vroegtijdig de ziekte opsporen en zijn de kansen op een succesvolle behandeling groter. Onderzoek doen is dus heel belangrijk. Maar waarom kun je geen onderzoek doen vóór je vijftigste? Dit heeft volgens het KWF – naast dat de kans veel kleiner is om voor je vijftigste borstkanker te ontwikkelen – te maken met weefsels in de borsten. Vrouwen die jonger zijn dan vijftig hebben meer bind- en klierweefsels in hun ‘vriendinnen’. Hierdoor kunnen afwijkingen lijken op borstkanker terwijl dat in de meeste gevallen niet zo is. Dit kan voor veel onnodige onzekerheid en angst zorgen.
Ken de alarmsignalen van borstkanker
Wat je wel kunt doen? Je eigen borsten checken! De meeste vrouwen weten dat een knobbeltje in de borst kan wijzen op de kankersoort. Maar elk knobbeltje voelt en ís anders. Daarnaast zijn er nog een aantal andere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker. In dit artikel leggen we je uit welke symptomen je niet mag negeren en hoe je zelf je borsten kunt checken op alarmsignalen.
De kans op borstkanker neemt toe als je de pil slikt
De productie van oestrogeen en progesteron heeft invloed op het ontstaan van borstkanker volgens het Radboud UMC. Hoe langer de borsten worden blootgesteld aan deze hormonen, hoe groter de kans op de ziekte. De kans op borstkanker neemt daarom toe door het gebruiken van hormonale anticonceptie (zoals de pil of een hormoonspiraal). Maar ook het krijgen van kinderen, het wel of niet borstvoeding geven en de leeftijd waarop je kinderen krijgt heeft invloed op de kans om borstkanker te krijgen. De volgende vrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van deze ziekte:
- Vrouwen die laat in de overgang komen
- Vrouwen die niet zwanger zijn geweest
- Vrouwen die na hun 35e een kind krijgen
- Vrouwen die geen of kort borstvoeding
- Vrouwen die op jonge leeftijd voor het eerst menstrueerden
Risicofactoren van borstkanker
Volgens het KWF is er bij 5 tot 10 procent van de vrouwen sprake van erfelijke aanleg voor borstkanker. Je leefstijl kan dus grote invloed hebben op de het risico dat je loopt. Zo is alcoholconsumptie één van de risicofactoren. Niet iedereen die overmatig veel alcohol consumeert krijg borstkanker, en niet bij alle vrouwen die borstkanker hebben is de alcoholconsumptie de oorzaak. Toch is het goed om te weten welke factoren het risico op borstkanker vergroten. Met een gezonde leefstijl kun je de kans op het ontwikkelen van deze ziekte zo klein mogelijk houden. We sommen voor je op welke veelvoorkomende factoren de kans op borstkanker kunnen verhogen:
- Hormonale anticonceptie (zoals de pil of een spiraal)
- Hormoonpillen tegen overgangsklachten
- Overgewicht
- Roken
- Alcohol drinken
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels