Je staat er niet altijd bij stil, maar wist je dat één op de negen Nederlanders last heeft van reuma? Dat zijn ongeveer twee miljoen mensen die dagelijks leven met de symptomen en beperkingen die reuma met zich meebrengt. Maar wat zijn de symptomen eigenlijk?
Allereerst is het goed om te weten dat reuma een verzamelnaam is voor meer dan honderd verschillende aandoeningen die te maken hebben met je je gewrichten, spieren, pezen en botten. De aandoeningen jicht en artrose vallen bijvoorbeeld ook onder reuma. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken, zoals je longen, hart of nieren.
Jong en oud
Vaak wordt gedacht dat alleen ouderen deze aandoeningen kunnen krijgen, maar het tegendeel is waar: iedereen kan te maken krijgen met reuma, op elke leeftijd. Ben je jong? Ook dan kun je de reumatische aandoeningen helaas niet helemaal uitsluiten. Zo’n zestig procent van de mensen die de diagnose krijgt, is namelijk jonger dan 65 jaar oud. Zelfs kinderen kunnen een vorm van reuma krijgen. Daarnaast komt reuma vaker voor bij vrouwen dan mij mannen, net als veel andere auto-immuunziekten.
Symptomen van reuma
Symptomen op tijd herkennen is belangrijk: hoewel reuma meestal chronisch is, kun je door een vroege diagnose wel schade beperken. Helaas is reuma herkennen niet zo eenvoudig, omdat het lijken op tijdelijke klachten. Maar herken je je in onderstaande symptomen, houden de klachten aan of maak je je ongerust om je spieren, gewrichten en pezen? Ga dan naar een huisarts. Het kán namelijk wijzen op een vorm van reuma.
De meest voorkomende (vroege) symptomen van reuma zijn:
- Je hebt pijn of voelt je stijf als je na een tijdje liggen of zitten weer gaat bewegen;
- Eén of meerdere van je gewrichten is mogelijk ontstoken: dat herken je als het gewricht pijnlijk, warm en/of gezwollen is.
- Als je beweegt doen je gewrichten pijn, ook wanneer deze niet zichtbaar gezwollen of ontstoken zijn;
- Je merkt dat je minder soepel en beweeglijk bent, vooral als je even stil hebt gezeten;
- Je gewrichten gaan kraken of knarsen zonder duidelijke reden.
Behandelingen bij reuma
Hoewel reumatische aandoeningen nog niet te genezen zijn, zijn er wel verschillende behandelingen mogelijk. ”Nadat de diagnose is gesteld, overleg je met je arts welke behandeling je krijgt”, legt ReumaNederland uit. ”Je arts doet een voorstel welke behandeling past bij jouw aandoening en je klachten.” Zo zijn er verschillende soorten therapie, zoals ergotherapie of fysiotherapie. Daarbij leer je omgaan met je reumaklachten en alles wat daarbij komt kijken, zoals pijn en vermoeidheid. Welke behandeling je krijgt, hangt af van de vorm reuma en welke klachten hierbij horen. Bij de behandeling van deze aandoeningen staan medicijnen vaak centraal. ”De medicijnen kunnen reuma niet genezen, maar helpen wel om klachten te verminderen.”
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine. Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je op de hoogte van alle gezonde tips.