Bij een gewone buikpijn kan een paracetamol of een kruik misschien helpen. Maar wanneer de pijn heftiger is, dan kan er meer aan de hand zijn. Hoe weet je eigenlijk of je te maken hebt met een blindedarmontsteking?
De blindedarm is een raadselachtig orgaan. Het is tien centimeter lang en strekt zich uit door de dikke darm. Wat is een blindedarm precies en wat zijn de symptomen als het kleine orgaan ontstoken is? Dat leggen wij je uit.
Wat is een blindedarmontsteking?
Bij een blindedarmontsteking (ook wel een appendicitis) is niet de blindedarm, maar het wormvormig aanhangsel ontstoken. Dit wordt ook wel appendix genoemd en betekent letterlijk ‘aanhangsel’ in het Latijn. Het orgaan bevindt zich in een doodlopend ‘zijstraatje’ aan het begin van de dikke darm, rechtsonder in de buik. De blindedarm is alleen erg beweeglijk, lang en dun. Daardoor kan de blindedarm nog wel eens van ligging veranderen.
Hoe ontstaat een blindedarmontsteking?
Het is niet precies duidelijk hoe een blindedarmontsteking ontstaat. Vaak wordt er gedacht dat een afsluiting van de blinde darm een ontsteking zou kunnen veroorzaken. Zo’n afsluiting kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een stukje hard geworden ontlasting. En ja, ook daar is een naam voor: fecoliet. Deze fecoliet kan de blindedarm afsluiten waardoor een ontsteking achter de afsluiting kan ontstaan.
Ontstoken blindedarm herkennen
Goed om te weten dus, maar hoe herken je een blindedarmontsteking eigenlijk? Een belangrijk verschil tussen gewone buik- of menstruatiepijn en een blindedarmontsteking is dat een blindedarmontsteking acuut ontstaat en extreem pijnlijk is. Doordat de ligging van de blindedarm wat kan variëren, kunnen de pijnklachten ook op een iets andere plaats voorkomen.
7 symptomen van blindedarmontsteking
Hoe ernstig de symptomen van een blindedarmontsteking zijn verschilt per persoon, net als de volgorde waarom de klachten ontstaan. Alert zijn op een blindedarmontsteking? Dit zijn zeven alarmsignalen:
- Hevige, vaak plotselinge buikpijn die rondom de navel begint. Soms begint de buikpijn een paar dagen van tevoren; dit voelt als vage buikklachten die geleidelijk steeds erger worden. Ook kan iemand al een paar dagen last hebben van een onduidelijk, ‘ziekig’ gevoel.
- De pijn zakt af naar rechts in je onderbuik (meestal na een paar uur)
- De pijn wordt steeds erger (meestal binnen enkele uren)
- De heftige klachten voelen als iets wat je nooit eerder hebt ervaren
- Het aanraken en loslaten van je buik doet zeer. Ook diep inademen, hoesten of andere schokkende bewegingen (bijvoorbeeld een autorit) veroorzaken scherpe pijnscheuten
- Je hebt lichte verhoging (meestal niet hoger dan 39 graden Celsius). Heb je wel hoge koorts? Dan kan het zo zijn dat de blindedarmontsteking al in een verder gevorderd stadium is
- Soms zijn er klachten voorafgaand aan de pijn, zoals verminderde eetlust, misselijkheid of overgeven (een gevoel van algehele malaise)
Behandeling van blindedarmontsteking
De arts stelt de diagnose op basis van de klachten en een aantal onderzoeken. Is het een blindedarmontsteking? Dan gaat dit helaas niet vanzelf over en moet het zo snel mogelijk operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose en tegenwoordig bijna altijd door middel van een kijkoperatie. Bij een operatie wordt meestal alleen de appendix verwijderd, de rest van de blindedarm blijft mogelijk intact.
Als een blindedarmontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan de blindedarm openbarsten. Hierdoor komt de inhoud van de darm in de buikholte terecht, wat weer een buikvliesontsteking tot gevolg kan hebben; een ernstige en pijnlijke aandoening die in de hele buik voelbaar is.
Mannen versus vrouwen
Bij vrouwen is het soms lastig om een diagnose te stellen omdat de klachten erg overeenkomen met de klachten bij ontstekingen van de eierstokken. Ook op een echo is niet altijd goed te zien of het gaat om een blindedarmontsteking of om een ontsteking van de eierstokken. Volgens het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kan een blindedarmontsteking bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd maar in iets meer dan de helft van de gevallen vóór een operatie worden vastgesteld. Dit betekent dat je soms pas ná een (kijk)operatie te horen krijgt wat er daadwerkelijk aan de hand was.
Bij mannen is de diagnose blindedarmontsteking vaak een stuk gemakkelijker te stellen; de kans dat er bij hen tijdens de operatie een andere oorzaak voor de klachten gevonden wordt is kleiner dan 10 procent.
Meer informatie over de blindedarm en blindedarmontsteking? Oop de website van de Maag Lever Darm Stichting lees je hier meer over.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.