De schurftmijt blijft zich door het land verspreiden. Volgens de GGD is er vier keer zo veel schurft in Nederland als vorig jaar. Dit betekent dat twintig op de 100.000 mensen last heeft van de schurftmijt. Waarom blijft schurft zich snel verspreiden? En hoe kunnen we deze huidaandoening behandelen?
Onophoudelijke jeuk en een rode, geïrriteerde huid. Niet te verwarren met een droge huid, die in de winter ook vaak de kop op steekt. Hoe weet je of dit echt schurft is? Door de onwetendheid rondom schurft verspreidt deze huidaandoening zich snel. Wij vertellen je wat je moet weten om de verdere verspreiding van schurft een stapje voor te zijn.
Hoeveel risico loop ik?
In een eerder artikel legden we al uit wat schurft precies is en hoe je de huidaandoening op kunt lopen. Scabiës – zoals schurft ook wordt genoemd – is zo besmettelijk dat het al via besmette kleding of beddengoed overgedragen kan worden. Op plekken waar mensen dicht bij elkaar wonen en waar mensen veel verschillende contacten hebben verspreid scabiës zich snel. In studentenhuizen komt de huidaandoening daarom veel voor. Ook het seizoen heeft invloed op de verspreiding van scabiës. In de winter, wanneer we met z’n allen veel binnen zitten, is het risico op het oplopen van de huidaandoening het grootst. Daarnaast duurt het na de besmetting eventjes voordat je last krijgt van schurft. De incubatietijd van scabiës is twee weken. In deze tijd heeft de schurftmijt alle ruimte om zich te verspreiden naar een volgend slachtoffer.
Van schurft afkomen is niet altijd zo makkelijk
Het hebben van schurft is heel vervelend. Gelukkig is de huidaandoening niet schadelijk voor je gezondheid. Maar de onophoudelijke jeuk is om gek van te worden. Schurft is goed te behandelen, mits je het op de juiste manier aanpakt. En dat is precies waar het vaak misgaat. De huisarts kan crème of tabletten voorschrijven voor jou en de mensen met wie je huidcontact hebt gehad. Maar de schurft vervolgens ook uit je huis en kleding krijgen is niet zo eenvoudig. Woon je samen met huisgenoten die inmiddels ook schurft hebben opgelopen? Dan heb je de kans om na de behandeling opnieuw scabiës te krijgen. Sommigen lopen hierdoor maandenlang rond met deze vervelende huidaandoening. De GGD zet daarom in op spreekuren voor mensen bij wie de schurftmijt niet wil vertrekken. Ook werken ze aan de voorlichting om je te helpen de schurftmijt zo efficiënt mogelijk het huis uit te krijgen en herbesmetting te voorkomen.
Hoe nu verder?
Volgens de GGD heerst er veel schaamte rondom de huidaandoening. Mogelijk komt dit doordat de schurftmijt vaak voorkomt in studentenhuizen waardoor de associatie met een slechte hygiëne snel gelegd wordt. Maar schurft komt niet door een slechte hygiëne. Ook met een optimale hygiëne kun je last krijgen van dit beestje. De GGD werkt aan manieren om deze verspreiding tegen te gaan zoals PCR-testen en bron- en contactonderzoeken. Ook gaan er via TikTok voorlichting- en ervaringsvideo’s rond van studenten die zelf maandenlang schurft hebben gehad.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.