Duizeligheid, vermoeidheid en een slecht geheugen zijn allemaal signalen die erop kunnen wijzen dat je vitamine B12 tekort komt. Supplementen worden daarom steeds vaker op eigen houtje geslikt. Maar wat moet je weten als je een tekort vermoedt? Wij vroegen het Nicole Hendriks, diëtist bij Maastricht UMC+.
Vitamine B12 is belangrijk voor een goede werking van ons zenuwstelsel en voor de aanmaak van rode bloedcellen om zuurstof in ons bloed te transporteren. Deze vitamine valt onder de wateroplosbare vitamines, net als vitamine C, biotine en foliumzuur. Wateroplosbare vitamines worden moeilijker of niet door ons lichaam opgeslagen, maar vitamine B12 is hier een uitzondering in. Vitamine B12 wordt opgeslagen in de lever, waardoor er altijd een voorraadje is. Vergeleken met andere soorten vitamines, hebben we van B12 ook veel minder nodig. Een voorbeeld: van vitamine C hebben we dagelijks 75 milligram nodig en van vitamine B12 slechts twee tot drie microgram. Een enorm verschil.
Vitamine B12 in vlees, vis en eieren
Maar wat als je vermoedt dat je een tekort hebt? Het internet staat vol met signalen die op een vitamine B12-tekort zouden kunnen wijzen. Bij bijvoorbeeld vermoeidheid, tintelingen, concentratieproblemen, nervositeit, spierpijn en misselijkheid zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Heb je één van deze klachten, dan hoeft het niet te maken te hebben met een tekort aan vitamine B12. “Als je gezond en gevarieerd eet, is de kans klein dat je een tekort hebt,” legt Nicole Hendriks, diëtist bij het Maastricht UMC+, uit. Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad onderschrijven dit. “Dat komt omdat er altijd een voorraad vitamine B12 wordt opgeslagen in ons lichaam. En als je gewoon dierlijke producten eet, zoals zuivel, vlees, vleeswaren, vis en eieren, krijg je genoeg van deze vitamine binnen.”
Veganisten en vegetariërs kunnen tekorten oplopen
Maar: er zijn uitzonderingen, zegt Hendriks. “Omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit, krijgen veganisten te weinig B12 binnen. Dit geldt ook voor vegetariërs die naast geen vlees ook weinig andere dierlijke producten eten, zoals ei en yoghurt. In een aantal plantaardige producten, zoals gedroogd zeewier en algen, zit ook vitamine B12, maar deze variant wordt door ons lichaam niet goed opgenomen. Veganisten en sommige vegetariërs kunnen dus het beste een supplement slikken.”
Tekort komt ook voor bij opnameprobleem
Je kunt dus tekorten oplopen omdat je te weinig dierlijke producten eet, maar een tekort kan ook ontstaan als je darmen B12 minder goed opnemen. Dan spreek je van een opnameprobleem. Ouderen, mensen met maag- en darmaandoeningen, rokers, diabeten en mensen die veel alcohol drinken hebben daar een grotere kans op. Ook als je zwanger bent, moet je waken voor een tekort.
Wel of geen vitamine B12-supplement?
Een supplement kan voor sommige mensen dus belangrijk zijn, maar is volgens Hendriks voor de meesten van ons niet nodig. Merendeel van de mensen krijgt namelijk door het eten van dierlijke producten genoeg vitamine B12 binnen. Wil je weten of je een tekort hebt? Ga dan naar de huisarts en slik geen supplementen op eigen houtje. “Als je een tekort hebt, kan de huisarts bepalen of vitamine B12 wordt aangevuld met injecties of een supplement met een hele hoge dosis. Een supplement slikken zonder te weten of je daadwerkelijk een tekort hebt heeft weinig zin, omdat het geen extra gezondheidsvoordelen oplevert.”