Er is steeds meer bekend over de aandoening endometriose. Maar nog steeds ontdekken vrouwen later dan nodig dat dit de oorzaak is van onverklaarbare klachten. Nóg minder bekend dan endometriose is adenomyose. Wat zijn de verschillen en welke klachten komen voor bij deze aandoeningen? Dit moet je erover weten.
Nog te vaak lopen vrouwen rond met onbegrepen klachten. Deze klachten worden vaak gekoppeld aan menstruatieklachten en worden daardoor weggewuifd want ‘het hoort er nou eenmaal bij’. Zo ook de klachten van endometriose en adenomyose. Dat moet anders. Hoe? We beginnen bij het bekender maken van deze aandoeningen.
Wat is het verschil tussen endometriose en adenomyose?
In de baarmoederholte zit een slijmvlies dat we baarmoederslijmvlies noemen. Elke menstruatiecyclus maakt dit slijmvlies zich klaar voor een zwangerschap. Het slijmvlies wordt dikker en – wanneer er geen eitje wordt bevrucht – breekt dit slijmvlies af en gaat het bloeden. Bij endometriose en adenomyose komt een slijmvlies dat lijkt op baarmoederslijmvlies op een andere plek voor. Dit slijmvlies gedraagt zich hetzelfde; het wordt dikker en het gaat bloeden wanneer het wordt afgebroken. Bij endometriose komt dit slijmvlies buiten de baarmoeder voor. Afhankelijk van de plek – en de hoeveelheid – van dit slijmvlies kan endometriose verschillende klachten opleveren. Dit slijmvlies kan bijvoorbeeld voorkomen tussen de eierstokken, in de buikholte, tussen de darmen en zelfs in de longen. Bij adenomyose zit dit slijmvlies dat lijkt op baarmoederslijmvlies ín de baarmoederwand. Het voornaamste verschil tussen deze aandoeningen is dus de plek waar dit slijmvlies voorkomt.
Menstruatie-achtige klachten
De klachten van beide aandoeningen lijken erg op elkaar. Zowel bij endometriose als bij adenomyose ervaren vrouwen meer pijn en heftig bloedverlies tijdens de menstruatie. De pijn komt vooral voor tijdens de menstruatie, tijdens het vrijen of tijdens het poepen en plassen. Onderzoek wijst nu ook uit dat vrouwen bij adenomyose een hoger risico op zwangerschapsproblemen hebben. Zo komt een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en een spoedkeizersnede voor bij vrouwen met adenomyose. Bij endometriose is er een kans dat zwanger worden moeilijker is. Het klachtenpatroon is volledig afhankelijk van de plek waar het slijmvlies zich bevindt en de hoeveelheid van dit slijmvlies. De klachten verschillen daarom van vrouw tot vrouw. Het komt zelfs vaak voor dat vrouwen helemaal geen klachten ervaren.
Verband met kanker
Hoe gevaarlijk zijn endometriose en adenomyose? Volgens het Catharine Ziekenhuis hebben vrouwen met deze gynaecologische aandoeningen een hogere kans op het ontwikkelen van kanker. Het gaat hierbij om eierstokkanker en baarmoederkanker. Wel is kanker die ontstaat uit endometriose of adenomyose makkelijker te behandelen dan kankersoorten die niet uit deze slijmvliezen ontstaan. Dit maakt de overlevingskansen groter.
Herken je deze klachten of vermoed je dat je endometriose of adenomyose hebt? Neem contact op met je huisarts en benoem je vermoeden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.