Je hoeft de rand van de tafel maar aan te stoten of er ontstaat al een enorme blauwe plek op je bovenbeen. Krijg jij snel blauwe plekken of merk je dat je steeds sneller een beurse plek krijgt? Dít is de oorzaak van blauwe plekken.
Onze huid wordt gevoeliger
De een krijgt sneller een beurse plek dan de ander. Dit heeft alles te maken met de dikte en sterkte van onze huid. Hematoloog Karina Meijer van het UMCG legt uit: “Je krijgt een blauwe plek als je valt of je je ergens aan stoot. Je huid kan hierbij intact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.” Omdat je huid een beschermlaag is van je bloedvaten hebben de eigenschappen van je huid invloed op het ontstaat van beurse plekken. Heb je een dunnere, kwetsbare huid dan ontstaan er eerder beurse plekken op je huid dan wanneer je een dikkere, sterkere huid hebt. Het aantal cellagen in de huid neemt af naarmate we ouder worden, aldus Kenniscentrum Abena. Hierdoor wordt onze huid steeds dunner en kwetsbaarder. Een stevige huid behouden? Hier geven we je tips om op natuurlijke manier een stevige huid te behouden.
Zijn blauwe plekken schadelijk?
Ondanks dat een beurse plek flink vervelend kan zijn is het gelukkig niet schadelijk. Je lijf repareert de kapotte bloedvaatjes en ruimt het bloed op waardoor de plek van kleur veranderd naar paars, groen en geel en uiteindelijk helemaal verdwijnt. Opgelet: blauwe plekken kunnen ook het symptoom zijn van stollingsziekte Von Willebrand volgens het UMCG. Bij deze aandoening is er een gebrek aan een bepaald stollingseiwit. Dit eiwit zorgt ervoor dat bloedingen niet zo snel gestopt kunnen worden. Bij deze mensen kunnen er een enorme beurse plek ontstaan. Krijg je spontaan en vaak blauwe plekken? Ga dan langs de huisarts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.