In de winter is het vaste prik: een loopneus iedere keer als je de kou in gaat. Ook als je niet verkouden bent loopt het vocht vaker dan je lief is je neus uit. Vervelend, maar gelukkig onschuldig. Hoe kan het dat kou zorgt voor een loopneus? Wij vertellen je hoe het zit.
Statische schokjes, verkoudheid, witte vingers door de kou en … een loopneus. Deze winterse kwaaltjes komen je waarschijnlijk maar al te bekend voor. Dit keer nemen we de loopneus onder de loep.
Waarom zorgt kou voor een loopneus?
Adem je in, dan wordt de binnenkomende lucht opgewarmd door het slijm aan de binnenkant van je neus. Is het koud en droog weer? Je neus droogt dan een beetje uit van binnen. Bij een grote temperatuurwisseling – wanneer je de kou in gaat – gaan je neusslijmvliezen extra veel vocht produceren. En tada.. daar is je loopneus. Andersom gebeurt er precies hetzelfde. Ga je van de kou naar binnen waar het opeens veel warmer is, staat er een dampende kop thee onder je neus of eet je een pittig gekruide maaltijd? Ook dan gaan de slijmvliezen in je neus overmatig veel vocht produceren.
Anti-loopneus tip
Naast een goede voorbereiding – voldoende zakdoekjes meenemen als je de deur uit gaat – kun je ook een simpel trucje toepassen om een loopneus te voorkomen. Zorg dat de lucht die je inademt alvast een beetje is opgewarmd voordat de lucht je neus inkomt. Zo verklein je het temperatuurverschil en hoeven je neusslijmvliezen niet zoveel vocht te produceren. Hoe je dit doet? Draag je favoriete warme sjaal voor je neus om te voorkomen dat je de koude buitenlucht direct inademt. Benieuwd of sporten met een loopneus slim is? Je leest het hier.
Meer winterse tips? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.