Je loopt door de winkel en voor je het weet heb je je mandje vol gemikt met allerlei spullen die je eigenlijk niet écht nodig hebt. Als je iets koopt, komt er dopamine vrij in je lichaam en dat zorgt voor een tevreden gevoel. Dit hormoon zorgt ook voor de drang om nog iets te kopen – je wilt je weer zo fijn voelen. En ja, hetzelfde geldt voor hoe die zak chips elke keer weer leeg raakt. Wat doet dopamine precies en hoe kun je dit geluksgevoel op een gezonde manier ervaren?
Dopamine is een neurotransmitter die een rol speelt in het beloningssysteem van onze hersenen. Zo kan deze stof ervoor zorgen dat we ons tevreden voelen. Een dosis dopamine voelt als het ware als een soort beloning. Niet voor niets wordt deze stof ook wel een gelukshormoon genoemd. Wat gebeurt er in je lijf als je een tekort hebt aan deze stof? En hoe kun je je dopaminelevel op een gezonde manier (zonder kilo’s chocolade en nieuwe kleding) opkrikken?
Wanneer komt dopamine vrij?
Dopamine wordt niet continu aangemaakt. Het komt vrij bij bepaalde activiteiten die door je hersenen worden beloond door het afgeven van een geluksgevoel. Voorbeelden hiervan zijn eten, sporten, seks en verliefd zijn. Zo zorgt dopamine ervoor dat bepaalde acties, zoals het eten van een stukje chocolade, een onmiddellijk geluksgevoel veroorzaken. En dit zorgt ervoor dat je geneigd bent om ook dat volgende stukje op te eten (en de rest van de reep).
De risico’s van een tekort
Daarnaast is een tekort aan dopamine gelinkt aan de ziekte van Parkinson omdat soepele bewegingen van de spieren mogelijk worden gemaakt door deze stof volgens Stichting ParkinsonNet. Verder wordt een dopaminetekort ook gelinkt aan depressie en kan het zorgen voor vermoeidheid en constante trek in suikerrijke eten.
Een teveel aan dopamine
Een tekort aan dopamine is dus niet goed voor je lijf. Maar teveel van deze stof ook niet. Een overschot aan dopamine wordt gelinkt aan obesitas, verslavingen en schizofrenie. Zo speelt dopamine bijvoorbeeld een grote rol in hoe je verslaafd kunt raken aan drugs. Nicotine en alcohol activeren de dopaminecyclus. Op deze manier krijg je een veel intensere dopamineboost dan van een reep chocolade.
5x een gezonde dosis dopamine
Op een gezonde manier dopamine aanmaken, kan dat? Ja! Zonder verslavende middelen, ongezond eten of overconsumptie. Op deze 5 gezonde manieren kun je je dopaminelevel boosten:
Ga sporten: volgens dit onderzoek zorgt beweging ervoor dat het dopaminecentrum zich een beetje aanpast door meer dopaminereceptoren beschikbaar te stellen. Bewegen zorgt daarmee voor meer dopamine-activiteit. Samen met het aanmaken van serotonine zorgt bewegen daarmee voor een geluksgevoel.
Duik onder de lakens: je maakt dopamine aan, het vermindert stress en het verbetert je weerstand. Kortom, seks is gezond. Heb je moeite met het krijgen van een orgasme? Seksuoloog Astrid Kremers geeft drie tips. goed om te weten: in dit artikel lees je waarom het verstandig is om na de seks altijd te plassen (ja, ook als man)
Slaap voldoende: een flinke hoeveelheid dopamine wordt vrijgegeven door de hersenen als het tijd is om wakker te worden. Omgekeerd daalt je dopaminelevel wanneer het tijd is om te gaan slapen. Maar een tekort aan slaap kan dit natuurlijke ritme verstoren. Zo val je in de avond moeilijker in slaap en is het in de ochtend een hele opgave om uit bed te komen. Tijd om aan je slaapritme te werken dus. Volg deze stappen op om je slaapkamer gezonder te maken of lees deze tips om sneller in slaap te vallen.
Eet voldoende eiwitten: eiwitten bestaan uit aminozuren. Een van deze aminozuren, tyrosine, is betrokken bij het aanmaken van dopamine. Een extra portie eiwitten dus. In dit artikel vertellen we je hoe je je eiwitinname kunt verhogen.
Voldoende zonlicht: zonlicht zorgt voor het aanmaken van gelukshormonen dopamine en serotonine. Niet zo gek dat we blij worden van de zon. Op naar buiten dus!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.