Eten weggooien is altijd zonde, maar soms ontkom je er niet aan dat een snee brood of stuk fruit plotseling groen of wit uitslaat. Misschien vraag je je af: moet echt álles waar schimmel op zit de prullenbak in? Het antwoord is: nee. Soms is wegsnijden al voldoende. Deze checklist helpt je op weg.
Je eerste reactie bij het zien van schimmel is waarschijnlijk: ‘Weggooien!’ Schimmel is ook meestal een duidelijk signaal dat je eten bedorven is en dat je het niet meer kunt eten. Het vormt zich op voedsel dat bederft en kan giftig zijn. Sommige schimmels produceren zelfs gifstoffen die volgens het Voedingscentrum in enkele gevallen kankerverwekkend zijn. Maar wanneer gooi je iets weg en wanneer is de schimmel wegsnijden al voldoende? De Amerikaanse Food Safety and Inspection Service heeft daar een handig checklist voor.
Gooi dit weg als er schimmel op zit
Over het algemeen zijn voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte en schimmel een no-go. Maar ook ‘droge’ producten kunnen gevaarlijk zijn, omdat de schimmel zich al verder verspreid kan hebben. Het risico op schimmel is nog hoger bij voedingsmiddelen gemaakt zonder conserveermiddelen. Gooi het volgende in ieder geval altijd weg als er schimmel zichtbaar is:
- Kliekjes, maar ook gekookte rijst of pasta
- Brood, koek en gebak
- Groenten en zacht fruit met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers en kiwi’s
- Vleeswaren
- Zachte kazen zoals roomkaas, maar ook plakjes of geraspte kaas
- Yoghurt en zure room
- Jams en compotes
- Noten, pindakaas en peulvruchten
Schimmel? Deze producten hoeven niet meteen de prullenbak in
Op sommige producten is het ontstaan van schimmel een normaal proces. De schimmel wegsnijden is dan vaak voldoende. Twijfel je? Gooi het dan altijd weg. Deze producten hoeven in ieder geval niet meteen de prullenbak in:
- ‘Harde’ groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten
- Harde kaas en blauwschimmelkazen zoals roquefort en gorgonzola
- Gedroogde worst of ham
Zo kun je schimmel voorkomen
Schimmels groeien nu eenmaal beter bij een lage temperatuur. De koelkast is daar de perfecte plek voor. Het is daarom belangrijk om je koelkast elke drie maanden goed schoon te maken. Hoe schoner de koelkast is, hoe kleiner de kans op schimmels. Dek voedingsmiddelen in de koelkast altijd goed af. Bewaar verse producten altijd op een koude en droge plaats, groenten en vlees altijd in de koelkast en kruiden en brood op een donkere plek.
Wist je dat je de schillen van eten niet weg moet gooien? Je leest hier waarom.