Als er één kwaal is waar 1001 tips voor bestaan, dan is het wel brandend maagzuur. Niet gek, want je kunt er behoorlijk last van hebben. Door al die goed bedoelde tips en adviezen is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat werkt nu echt? We zochten het voor je uit.
De meeste mensen denken bij brandend maagzuur aan een nare, zure oprispring. Je proeft dan letterlijk het zuur in je mond. Maar ook als je dit niet hebt, kun je er nog steeds last van hebben. Andere veel voorkomende klachten zijn: een pijnlijk gevoel achter je borstbeen, een geïrriteerde keel en heesheid, boeren en slikklachten. Bij brandend maagzuur sluit de spier tussen de maag en de slokdarm niet goed. Het maagzuur loopt daardoor terug in de slokdarm en zelfs in de keel. Komt er vaak en lang maagzuur in de slokdarm terecht, dan kunnen slokdarmontstekingen ontstaan, die het weefsel van de slokdarm blijvend veranderen. Dit geeft een verhoogde kans op slokdarmkanker. Negeer brandend maagzuur daarom nooit!
Pas op met medicijnen tegen maagzuur
Er bestaan verschillende medicijnen tegen maagzuur, zoals maagzuurremmers en maagzuurbinders. Dat lijkt de ideale oplossing, zeker als je het gevoel hebt dat niets helpt. Toch moet je hiermee oppassen. Bij langdurig gebruik kunnen zware maagzuurremmers voor flinke bijwerkingen zorgen. Denk daarbij aan botontkalking, diarree, verstopping en verandering van de samenstelling van de darmflora. Probeer medicijnen tegen maagzuur daarom zoveel mogelijk te vermijden. En als je het gebruikt, gebruik het dan nooit langdurig.
3 natuurlijke tips tegen brandend maagzuur
Als je last hebt van brandend maagzuur, wil je daar natuurlijk wel zo snel mogelijk vanaf. Deze drie natuurlijke tips zorgen snel voor verlichting.
1. Eet een lepel havermout
Lekker is anders, maar het eten van een lepel rauwe havermoutvlokken is volgens velen een wondermiddel. Deze natuurlijke maagzuurremmer zorgt snel voor verlichting van de klachten. Sommige mensen eten eten zelfs standaard een lepel havermout bij elke maaltijd om brand maagzuur voor te zijn.
2. Probeer rauw aardappelsap
Rauw aardappelsap wordt al tientallen jaren als tip genoemd bij brandend maagzuur. Dit sap kun je makkelijk zelf maken. Schil een aardappel en wrijf deze met een rasp fijn. Drink het mengsel op je nuchtere maag, in de middag voor het eten en in de avond voor je gaat slapen. Drink het sap alleen vers, dus direct na bereiding.
3. Drink gemberthee
Bij brandend maagzuur komt verse gember altijd als geroepen. Eet gember liever niet rauw, maar voeg het toe aan je kop thee. Gemberthee zorgt ervoor dat de zuurgraad in contact met de maagsappen neutraliseert. Daardoor kan je maag beter voedsel verteren. Drink ook regelmatig een kop gemberthee als je maagklachten wilt voorkomen. Gember barst van de gezonde stoffen en kan zelfs het maagslijmvlies beschermen.