Waar sommige mensen zo snel mogelijk de grote boodschap doorspoelen, zijn anderen een ware poepdetective geworden doordat hun ontlasting niet gaat zoals ze willen. Jup, maak kennis met obstipatie. Wij nemen een duik in de toiletpot en ontrafelen 5 belangrijke, veelgestelde vragen over obstipatie.
Er gaat eten in, er komt poep uit. Maar tussen punt A en B speelt zich een fantastisch mechanisme af. Door de magie van de spijsvertering wordt voedsel afgebroken, worden voedingsstoffen opgenomen en worden alle ongebruikte stukjes afgevoerd. Je ontlasting laat dus deels zien wat je lichaam doet om voedingsstoffen op te nemen, afval te elimineren en alles in goede banen te leiden.
1. Wat is obstipatie?
Heb je last van obstipatie, dan heb je simpel gezegd moeite met poepen. Waar ieder mens zijn eigen ontlastingspatroon heeft, spreken we bij minder dan drie keer per week poepen van obstipatie. Ongeveer tien tot dertig procent van de mensen heeft hier wel eens last van. Vrouwen vaker dan mannen. Obstipatie veroorzaakt harde poep: van hazelnootvormige klontjes tot harde worsten. Dat is bepaald niet de heilige graal van de stoelgang, want de perfecte poep is zacht, S-vormig en belandt gemakkelijk en zonder pijn in de toiletpot.
2. Wat is het verschil tussen obstipatie en constipatie?
Obstipatie, verstopping, constipatie. Het zijn allemaal synoniemen van elkaar, waarbij verstopping wat meer spreektaal is en obstipatie het meeste wordt gebruikt. Het tegenovergestelde is diarree: waterdunne ontlasting.
3. Waar krijg je pijn bij verstopping?
Loopt je wc-routine niet zo soepel, dan weet je als geen ander hoeveel pijn het kan doen. Obstipatie betekent dat je harde, droge, dikke ontlasting hebt. Dit geeft pijn in je darm wanneer je poept. Deze harde, dikke ontlasting kan namelijk scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven. Ook buikpijn, een harde, opgezette buik en een opgeblazen gevoel of kramp in de rug en onderbuik komen vaak voor.
4. Waarom komt het vaker op vakantie voor?
Sommige mensen hebben alleen obstipatie wanneer ze eropuit gaan. Met het gezin naar Frankrijk, op backpack-avontuur in Zuid-Amerika of een weekend aan de Noord-Hollandse kust. Het zijn dé momenten waarop verstopping om de hoek komt kijken bij bijna 1 op de 2 mensen. Soms gaan er dagen voorbij zonder de grote boodschap.
Dat zit zo. Vaak schopt stress over de vreemde omgeving je stoelgang in de war. Waar kom je terecht en heb je alles bij je? Wie zit er naast je op dat vreemde toilet? Je brein bemoeit zich op vakantie dus eigenlijk met je darmen, waardoor ze minder goed hun werk doen. Daarnaast eet je vaak onregelmatig en minder gezond, zoals zoals meer wit stokbrood, minder groentes. En wat dacht je van beweging? Met een hele dag in de auto zitten of een lange vliegreis, heb je je benen waarschijnlijk niet veel gestrekt. Allemaal redenen voor je darmen om het de eerste vakantiedagen af te laten weten en last te krijgen van obstipatie.
5. Welke voeding kan helpen tegen obstipatie?
Over het oplossen van verstopping wordt soms makkelijk gedacht: eet voedsel, kom in beweging, laat je ontlasting naar buiten en spoel het door. Maar helaas, vaak is het niet zo gemakkelijk. Dat betekent niet dat gezonde voeding geen effect kan hebben op obstipatie. Wat belangrijk is: drink veel water (1,5 tot 2 liter), eet genoeg vezels, verminder cafeïne en alcohol, zet probiotische voeding op het menu en eet op regelmatige tijden. Naast voeding, vraagt een gezonde stoelgang ook om beweging en ontspanning.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.