Chronische buikpijn is een veel voorkomende klacht waarmee kinderen en pubers zich melden in een ziekenhuis. Bij negen op de tien kinderen is er echter geen lichamelijke oorzaak van de buikpijn te vinden. Maar wat veroorzaakt die pijn dan wel? En wat kun je ertegen doen? Kinderarts Linda van Rooij van het Medisch Spectrum Twente vertelt.
Als de buikpijn geen oorzaak heeft, is er dus niets aan de hand …
Linda van Rooij, kinderarts Medisch Spectrum Twente: “Nee, dat is niet zo! Ondanks dat er geen lichamelijke oorzaak is, is de pijn reëel. Als artsen zoeken we daarvoor naar de reden of naar de oplossing, want pijn is een serieus signaal. De pijn kan zo beperkend zijn dat kinderen bijvoorbeeld niet naar school kunnen. Maar al wordt de pijn niet veroorzaakt door een ziekte als coeliakie of crohn, er gaat wel iets anders mis. Buikpijn kan een signaal zijn van te veel spanning, een verstoorde stoelgang of te weinig beweging. Het is dus een serieuze klacht. Uitleg is belangrijk; want vaak houden we met onze leefstijl de buikpijn in stand.”
Wat is het belangrijkste advies bij buikpijn?
“Het besef dat onze leefstijl de buikpijn uitlokt, erger maakt en zelfs in stand kan houden. De adviezen die we geven zijn daarom eerst gericht op leefstijl, wat we eten en hoe we bewegen. Eet vezelrijk en gevarieerd, drink voldoende en leef met minder stress. Onze gejaagde manier van leven, kan spanningen opleveren. Ook bij kinderen en dat kan voor pijn zorgen.”
En wat is de relatie tussen beweging en buikpijn?
“Te veel zitten, leidt tot verstopping en dat kan buikpijn veroorzaken. Kinderen zouden per dag een uur intensief moeten bewegen, al vind ik dat als arts bijna nog te weinig. We zien het tegenovergestelde bij kinderen; kinderen zitten soms uren achter elkaar op tablets en computers.”
Dus: tablet uit en naar buiten!
“Ja! Je moet als ouder grenzen stellen aan te veel zitten en het bewegen stimuleren. Ik begrijp dat dit lastig is, zeker bij pubers. Toch moeten we het probleem samen; het kind, de ouders en de arts, oplossen. Soms begint dat met een spiegel; als je wilt dat je kind minder op zijn scherm kijkt, moet je als ouder ook je telefoon uitdoen. Ik zeg soms: leg de iPad aan de ketting!”
En poepen kinderen altijd goed?
“Nee, we zien veel kinderen met obstipatie en dat houden ze onbewust zelf in stand. Ze moeten naar het toilet, maar nemen daar niet de tijd voor, hebben geen zin of zijn bang voor pijn. Dit gedrag zorgt ervoor dat je nog meer verstopt. In MST is daarom een poep-goed-poli met gespecialiseerde verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers die kinderen weer leren omgaan met hun stoelgang.”
Is buikpijn een kleine-kinderkwaal?
“Nee hoor! We zien ook jongvolwassenen van zeventien en achttien jaar. Pubers hebben veel last van buikpijn, bijvoorbeeld door het geprikkelde darm syndroom. Zij zoeken echt naar de reden van deze pijn en naar oplossingen. Dat kan ook worden doorbroken met hypnotherapie. Dat is een vorm van hypnose waarin je leert de pijn te beheersen.”
Komen kinderen meestal van de buikpijn af?
“Gelukkig wel. Helaas niet elk kind, maar de meerderheid heeft door de veranderende leefstijl na een tijdje geen pijn meer.”
Linda van Rooij is kinderarts in Medisch Spectrum Twente. Lees meer: www.mst.nl