We poetsen, stokken en raggen wat af voor een gezond gebit. Maar hoe belangrijk zijn de de bacteriën in je mond (mondmicrobioom) eigenlijk voor je gezondheid? Met deze vraag klopten we aan bij Hans de Liefde, een biologische tandarts die alles weet over mondgezondheid.
Hoe belangrijk is je mondmicrobioom voor je gezondheid?
Hans de Liefde, biologische tandarts: “Normaal gesproken bevat iemands mond zo’n twee- tot driehonderd verschillende soorten bacteriën. Alles wat we eten wordt vermaald door onze tanden en kiezen en gemengd met speeksel. Speeksel maakt voedsel glibberig door slijmstoffen (mucinen) toe te voegen, dit maakt het doorslikken makkelijker. Ook zorgt speeksel voor de bevochtiging van de mondholte en vormt het een esssentieel onderdeel in onze natuurlijke verdediging tegen infecties. Speeksel is daarnaast nodig voor de opname en vertering van voedsel (door het speekselenzym amylase) en om met smaak te kunnen eten. Hoe belangrijk speeksel is voor de gezondheid van je mond merk je vaak pas als er een tekort aan is. Als, door welke oorzaak dan ook, de speekselafgifte is verlaagd of geheel afwezig is, heb je een verhoogd risico op orale aandoeningen, waaronder gaatjes (cariës).”
“Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de samenstelling van je speeksel is belangrijk om je tanden en kiezen te kunnen beschermen tegen overmatige ontkalking. Deze ontkalking wordt veroorzaakt door inwerking van zuren op het tandglazuur. Deze zuren zijn afkomstig van de bacteriën die in onze mond leven en van voedsel en dranken. Hoewel tandcariës en tanderosie beide veroorzaakt worden door inwerking van zuur op het tandglazuur, is de herkomst verschillend: bij cariës is het zuur afkomstig van de bacteriën die in tandplaque leven, terwijl bij tanderosie het zuur afkomstig is uit wat je eet of drinkt of uit maagsap. Met name frisdranken hebben een erg lage pH-waarde.”
“Ons speeksel speelt dus een belangrijke rol bij het behouden van een goed mondmilieu, oftewel de juiste zuurgraad in je mond. Of de micro-organismen in de mond ook een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid in het algemeen, net als het darmmicrobioom, is nog onbekend. Maar wat we al wel weten is dat speekselbestanddelen, zoals mucinen, immunoglobuline A (IgA) en lysozym, het binnendringen van ziekteverwekkers remmen. Samenvattend: om tandproblemen te voorkomen én om ziekteverwekkers het moeilijk te maken om via je mond je lichaam binnen te komen, is het belangrijk om het milieu (zuurgraad) in je mond zo gezond mogelijk te houden. Dit doe je onder andere door je mond goed te verzorgen en gezond te eten en drinken.”