Tegenwoordig komen steeds meer mensen terecht in een burn-out. In 2022 gaf zelfs 1 op de 4 werknemers tussen de 18 en 35 jaar aan burn-outklachten te ervaren volgens cijfers van onderzoeksorganisatie TNO. Mensen met een burn-out zijn opgebrand: lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Dat wil natuurlijk niemand. Voorkom dat je klachten erger worden, door alert te zijn om de eerste tekenen. Maar wat zijn die eerste signalen eigenlijk?
Wat zijn de eerste tekenen van een burn-out?
Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND en Korrelatie: ”Het eerste teken is: je functioneert minder, zonder een duidelijk aanwijsbare lichamelijke oorzaak, zoals griep. Je hebt zowel lichamelijke als psychische klachten.”
”Aan de klachten gaat een langere periode vooraf van te veel stress. En dan merk je ‘ineens’ dat je alsmaar moe bent en slapen niet meer helpt. Of bij sommige mensen lukt slapen helemaal niet meer wanneer ze in een burn-out terecht komen. Je voelt je constant opgejaagd, wordt vergeetachtig en kan niet meer goed beslissingen nemen. Ook heb je een kort lontje en raak je van de kleinste dingen al in paniek. Je kunt je niet meer goed concentreren op zaken waar je je eerst met gemak in kon verdiepen.”
”Je kunt somber worden tijdens een burn-out, huilbuien krijgen, je interesse verliezen in zaken waar je eerst voor warm liep, of je continu hangerig voelen. Het gaat vaak samen met schuldgevoel en twijfel aan jezelf. Je kunt ook angstig worden zonder dat daar een directe aanleiding voor is.”
”Dit gaat gepaard met lichamelijke klachten zoals een hoge bloeddruk, een hoge hartslag, een onrustige en hoge ademhaling en spanningsklachten. Je kunt ook allerlei andere lichamelijke klachten ontwikkelen waar geen lichamelijke oorzaak voor te vinden is, zoals hoofdpijn, maagpijn en darmklachten. Dit heeft allemaal te maken met de langdurige stress waaraan je lichaam en geest zijn blootgesteld en dan functioneert het op een gegeven moment niet meer. Je wordt door je lichaam tot een halt geroepen. Vermoed je dat je tegen een burn-out aanloopt? Dan is het verstandig om naar de huisarts of bedrijfsarts te gaan.”
Wil je meer weten over een burn-out? We schreven eerder een artikel met feiten over burn-out.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.