Klimaatverandering is een hot topic en niet zonder reden. Naast de zichtbare effecten op onze omgeving, zoals stijgende zeespiegels en extremer weer, heeft het ook impact op onze gezondheid. Ja, ook op die van jou.
Het klimaat verandert wereldwijd, ook in Nederland. De afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuur gestegen, er is meer neerslag, droogte en zomerse dagen komen vaker voor. En dat allemaal door klimaatverandering. ”Dat heeft nu al grote gevolgen”, meldt het RIVM. ”De toenemende hitte, luchtkwaliteit, UV-straling en hooikoorts heeft volgens het RIVM veel impact op de gezondheid van de mens.”
1. Toenemende hitte
Vooral hitte kan gezondheidsproblemen veroorzaken, met name bij kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en mensen met chronische aandoeningen. ”De gezondheidsrisico’s variëren van uitdroging en hitte-uitputting tot ernstige hitteberoertes, die dodelijk kunnen zijn als ze niet op tijd worden behandeld.”
Tips om af te koelen:
- Hydrateer voldoende: Drink regelmatig (lauw) water, ook als je geen dorst hebt.
- Blijf binnen tijdens piekuren: Probeer tussen 12.00 en 16.00 uur binnen te blijven, wanneer de zon het felst is.
- Houd je huis koel: Gebruik ventilatoren of airconditioning en sluit gordijnen of rolluiken tijdens de heetste uren om je huis te verkoelen.
2. Meer last van hooikoorts
Niet alleen kan de hitte zorgen voor uitputting en hitteberoertes. Hitte en droogte gaan ook vaak samen met veel pollen in de lucht. ”Het hooikoortsseizoen duurt langer en er zijn meer pollen in de lucht. Daarom kunnen mensen last krijgen van hooikoorts of hun klachten kunnen erger worden. Daarnaast staan mensen meer bloot aan UV-straling, bijvoorbeeld omdat de zon meer uren schijnt, er minder wolken zijn en mensen vaker buiten zijn met zonnig weer. Hierdoor is de kans op huidkanker groter.”
Tips tegen hooikoorts:
- Vermijd bepaalde voeding: Eet geen chocolade tijdens een romantische avond met je partner. In chocolade zit namelijk veel histamine en dat veroorzaakt juist hooikoorts. Gember zou de afgifte van histamine remmen, dus zet liever een kopje verse gemberthee en vermijd deze voedingsmiddelen om hooikoortsklachten te verminderen.
- Ga naar buiten na een regenbui: Plan je sportsessie of ommetje na een regenbui, want dan is de concentratie stuifmeel het laagst.
- Gebruik vaseline op je neus: Smeer – als je naar buiten gaat – vaseline op je neus. De vaseline werkt als een barrière en zo bereiken pollen minder makkelijk het neusslijmvlies.
3. Verspreiding van infectieziekten
Hebben we het over extreem weer, dan spreken we ook over de grote regenbuien. Dit veranderende weerbeeld kan niet alleen dodelijk overstromingen veroorzaken, maar ook de verspreiding van infectieziekten beïnvloeden. Insecten zoals muggen, teken en vliegen profiteren namelijk van warmere klimaten en kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme. Ook de legionellabacterie vermeerdert zich in warm water en kan via nevel worden ingeademd, als het na een warme en droge periode bijvoorbeeld hard regent.
Tips tegen infecties door insecten
- Bescherm jezelf tegen insectenbeten: Gebruik middelen die insecten weren en denk goed na over je kledingkeuze. In eerdere artikelen tipten we je al hoe je tekenbeten kunt voorkomen en je muggen uit jouw buurt houdt.
- Houd teken in de gaten: Controleer jezelf en je huisdieren na een wandeling in de natuur.
- Volg vaccinaties en advies op: Blijf op de hoogte van gezondheidsadviezen, vooral als je naar risicogebieden reist.
4. Ademhalingsproblemen
Het RIVM benadrukt ook dat klimaatverandering de luchtkwaliteit kan verslechteren. Hogere temperaturen kunnen leiden tot verhoogde smog, wat ademhalingsproblemen kan verergeren, vooral bij mensen met astma of andere longziekten. Daarnaast kunnen bosbranden, die steeds vaker voorkomen door droogte, veel schadelijke rook en fijnstof produceren.
Tips tegen een slechte luchtkwaliteit
- Blijf binnen bij slechte luchtkwaliteit: Ga zo min mogelijk naar buiten op dagen met veel smog of rook van bosbranden.
- Gebruik luchtzuiveraars: Luchtzuiveraars kunnen de luchtkwaliteit in je huis verbeteren. Schaf een exemplaar aan, het is het proberen waard.
- Check een app: Download de app ‘Mijn luchtkwaliteit‘. Door deze app weet je precies wat de luchtkwaliteit is voor de komende 48 uur in Nederland. Ook krijg je advies of je bepaalde activiteiten beter kunt vermijden.
5. Mentale gezondheid
De gevolgen van klimaatverandering kunnen niet alleen fysiek zijn. Extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen en stormen, kunnen ook stress, angst en depressie veroorzaken. ”De onzekerheid en zorgen over de toekomst van onze planeet kunnen daarnaast ook bijdragen aan mentale gezondheidsproblemen”, aldus het RIVM.
Tips om je mentale gezondheid te verbeteren:
- Praat erover: Deel je zorgen en gevoelens met vrienden, familie of een professional.
- Slaap voldoende: Piekeren is funest voor je nachtrust en indirect ook voor je mentale gezondheid. Neem daarom genoeg rust.
- Denk aan je ademhaling: Doe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. Ademcoach en yogadocent Heleen Ytsma geeft vier ademhalingsoefeningen die zorgen voor rust in je lichaam.
Ook interessant: Je steentje bijdragen aan een beter milieu? Begin bij je voeding, dit kan namelijk een stuk duurzamer. Lees meer hoe je met 8 eenvoudige tips duurzamer kunt eten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.