Dat het verstandig is om minder koolhydraten en suikers te eten, is algemeen bekend. Maar wat moet je juist méér eten als je diabetes hebt? Diëtist en diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen vertelt wat zeker op het boodschappenlijstje moet. “Fruit is goed, maar daar moet je niet mee overdrijven. Ik zou willen dat iedereen gaat overdrijven met groente.”
Hoe komt het dat er zoveel onduidelijkheid is over wat je wel en niet moet eten als je diabetes hebt?
Diëtist en diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen: “Dat komt omdat de oude en nieuwe richtlijnen een beetje door elkaar lopen. Het is inmiddels achterhaald dat vet slecht is en dat eieren slecht zijn voor je cholesterol. Toch is het lastig om deze adviezen van onze harde schijf te krijgen. Daarbij komt dat iedereen tegenwoordig iets weet over voeding en hier een mening over heeft. Overal hoor je weer iets anders.”
Wat zijn veel gemaakte fouten?
“De grootste fout is dat we ons bij diabetes type 2 richten op insulinetekort, terwijl er helemaal geen tekort is. Het lichaam is er alleen ongevoelig voor geworden. Wanneer je zorgt dat de insulinebehoefte daalt, voel je je automatisch beter. Een andere fabel is dat natuurlijke suikers niet uitmaken. Als je veel fruit eet en dus natuurlijke suikers binnenkrijgt, meet je bloedsuikerapparaatje deze suikers ook. Eenmaal in het bloed wordt er geen onderscheid meer gemaakt.”
Dat het verstandig is om minder koolhydraten en suikers te eten, is algemeen bekend. Maar wat moet je juist meer eten?
“Veel vis, dit mag ook vis uit blik zijn. Eieren, je mag er meer eten dan de meeste mensen denken, twee of drie per dag. Gekookt, gebakken of in een gerecht, het maakt niet uit. Eet meer noten, zoals walnoten, amandelen, hazelnoten en pinda’s. Noten zitten vol met calcium, mineralen en vezels. Let wel op je portie, zodat het niet te calorierijk wordt. Olijfolie en volle yoghurt en kwark mag ook op je boodschappenlijstje en natuurlijk groente. Fruit is goed, maar daar moet je niet mee overdrijven. Ik zou willen dat iedereen overdrijft met groente.”
En zijn er vitaminen die je extra binnen moet krijgen?
“Als je minder koolhydraten eet, heb je minder B-vitamines nodig. Dat is dus gunstig. Wanneer je weinig brood eet, kun je echter een jodiumtekort krijgen. Er is gejodeerd keukenzout te koop, waar een deel van het natrium uitgehaald is en waar kalium aan toegevoegd is. Sommige mensen krijgen te weinig kalium binnen, omdat ze plastabletten gebruiken voor hun bloeddruk. Dit speciale keukenzout zorgt ervoor dat je niet met deze tabletten hoeft te stoppen.”