De ramen gaan dicht, de kachel aan en de warme truien kunnen uit de kast. Dat klinkt als de herfst! Nu de temperatuur daalt, doen we er alles aan om het onszelf zo comfortabel mogelijk te maken. Klinkt heerlijk, maar wist je dat je huid daar de dupe van is? Nee? Kom dan vandaag nog in actie! Zo houd je je huid stralend in de herfst.
Net als dat je je lichaam warmer inpakt in de herfst, verdient ook je huid meer verzorging. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen met eczeem of psoriasis in de herfst meer last hebben van hun huidaandoening. Komt dat door de kou? Nee! Dat komt juist door de vele uren die we in huis doorbrengen met ramen dicht en de verwarming aan.
Meer huidklachten in huis
Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt Kliniek: ”Door de ramen te sluiten en de verwarming aan te zetten, wordt de luchtvochtigheid in huis lager. Die luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de huid zijn vocht verliest aan de omgeving en daardoor droger gaat aanvoelen. Je kunt dan inderdaad meer huidklachten ervaren.”
Het is dus een feit dat je in deze tijd van het jaar sneller last krijgt van een droge huid, rode plekjes of een trekkerig gevoel. Toch heeft de herfst ook zo zijn voordelen. Het is deze periode lekker vochtig buiten en dat is wél goed voor je huid. Stap één: ga dus veel naar buiten. “De luchtvochtigheid is buiten aanzienlijk hoger dan is huis. Dit is een stuk aangenamer voor de conditie en beschermlaag van de huid. De huid kan namelijk beter zijn vocht vasthouden.” Helaas moet er wel bij gezegd worden dat dit positieve effect afneemt zodra je je huis weer binnenstapt. Met veel van buiten naar binnen en weer van binnen naar buiten gaan, doe je je huid geen plezier. Van Vliet: “Door van een hogere luchtvochtigheid (buiten) naar een lagere luchtvochtigheid (binnen) te gaan, bezorg je de huid een opdonder. De huid moet dan continue schakelen, waardoor er weer vocht verloren gaat.”
Droge huid door warme douche
Oké, de warmte en daardoor droogte in huis doen onze huid dus geen goed. Maar hoe zit dat met een verleidelijke warme douche? “Dit voelt heerlijk aan, maar is voor de huid een stuk minder prettig, het droogt je huid namelijk uit. Lang douchen is ook niet bevorderlijk. De pH-waarde van de huid ligt rond de 5,2 en de pH-waarde van water is 7. De huid is van nature een beetje zuur. Wanneer de huid veel in contact komt met water door douchen of in bad gaan, wordt de huid meer basisch: het gaat richting een pH-waarde van 7. De beschermlaag van de huid raakt dan uit balans en heeft meer moeite om te herstellen. Douche daarom niet te lang en het liefst met lauw warm water.”
Smeren met hyaluronzuur
Hydrateren blijft dus belangrijk om uitdroging te voorkomen. Dat betekent smeren, smeren en nog eens smeren. Volgens de huidtherapeut doe je dit het beste met een hydraterende en herstellende crème voor je gezicht én je lichaam. Niet dezelfde, maar voor ieder apart. Vergeet ook je handen en voeten niet. “De huid op het gezicht heeft doordat hij dunner is een andere behoefte dan de huid op de rest van het lichaam. Die is dikker. Het nummer één ingrediënt om vocht te binden in de huid is hyaluronzuur. Let hierbij wel op een zo hoog mogelijk percentage en een licht en luchtdichte verpakking.”
Gebruik daarnaast een exfoliant om te voorkomen dat je huid er dof uit komt te zien. “Mijn voorkeur gaat uit naar een product waar salicylzuur of glycolzuur in zit. Deze producten zijn lotions die op een op een milde wijze exfoliëren zonder schade toe te brengen aan de opperhuid.” En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: gebruik altijd een zonnebrandcrème als je naar buiten gaat, ook in de herfst.
Heb je last van een droge huid? Lees hier meer over de oorzaken én handige tips om een droge huid te voorkomen.