Eerder schreven we al een artikel over hoe je je hart gezond houdt. Maar wat als je al te kampen hebt met hart- en vaatziekten? De Gezondheidsraad heeft hier adviezen voor opgesteld in de Richtlijnen goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten. En deze adviezen zijn sinds kort aangescherpt. Dit moet je erover weten.
Dit jaar zijn de richtlijnen voor goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten iets aangepast. Het gaat hierbij om mensen waarbij de hart- of vaatziekten worden veroorzaakt door atherosclerose. Dit is de meest voorkomende vorm van hart- en vaatziekten in Nederland. Waarom het voedingsadvies voor mensen met hart- en vaatziekten anders is dan voor de algemene bevolking? De voeding uit deze richtlijnen zou het LDL-cholesterol (de slechte cholesterol) gehalte moeten verlagen.
Meer vis voor een gezond hart
De richtlijnen voor goede voeding uit 2015 zijn nog steeds een goede basisrichtlijn voor mensen met hart- en vaatziekten. Wel is het advies voor visconsumptie veranderd. Uit een onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat een tot twee keer vis eten per week gezonde voordelen kan opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten. Er is nog onvoldoende onderzoek is gedaan naar of vette vis meer gezondheidswinst oplevert dan magere vis. Dit betekent dat mensen met hart- en vaatziekten er goed aan doen om meer vis te eten dan mensen zonder deze aandoening. Het advies voor de algemene bevolking is namelijk om eens per week vette vis te eten.
Margarines en zuivel voor een lager cholesterolgehalte
Producten waar plantstanolen- en sterolen in zitten kunnen helpen om het LDL-cholesterol te verlagen. In kleine hoeveelheden zitten deze stoffen in plantaardige oliën, fruit, noten en haver. Ook worden deze stoffen toegevoegd aan bepaalde margarines en zuivelproducten. Volgens de Gezondheidsraad kunnen deze stoffen het LDL-cholesterolgehalte zelfs met zeven tot elf procent verlagen. Er is nog niet bekend of deze stoffen ook echt zorgen voor het verminderen van hart- en vaatziekten. Of je het beste kunt kiezen voor volle, halfvolle of magere zuivel is nog niet met onderzoek aangetoond. Tot op heden zijn er geen gezondheidsverschillen gevonden als het gaat om hart- en vaatziekten.
Afvallen en de Schijf van Vijf
Het Voedingscentrum: “Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan zorg je goed voor jezelf. Ook als je hart- en vaatziekten hebt.” De Gezondheidsraad bevestigd dit in het rapport met nieuwe richtlijnen. De richtlijnen voor bijvoorbeeld de hoeveelheid zout, koffie, vlees, bewerkte producten en alcohol zijn hetzelfde als voor de algehele bevolking. Wel kunnen mensen met hart- en vaatziekten er baat bij hebben om af te vallen, vooral als je een hoog BMI hebt. “Heb je overgewicht? dan kan vijf tot vijftien procent afvallen al een verbetering opleveren”, aldus het Voedingscentrum.
Advies op maat
De richtlijnen die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad zijn algemene richtlijnen. Iedereen is anders en het advies dat voor de een werkt pakt voor de ander misschien minder goed uit. Zelfs als jet hetzelfde gewicht, dezelfde lengte en dezelfde aandoening hebt kan het advies verschillend zijn. Neem deze richtlijnen dan ook niet klakkeloos over in je voedingspatroon. Heb jij last van hart- en vaatziekten? Vraag dan altijd advies van een diëtist. Alleen zo kun je een goedpassend advies krijgen. Moeite met afvallen? Voorkom deze valkuilen en onthoud: eet vooral niet te weinig.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.