Al dat gesnotter omdat je verkouden bent, is alles behalve smakelijk. Toch is snot erg belangrijk voor ons lichaam. De kleur zegt bijvoorbeeld veel over je gezondheid en dit slijmerige goedje helpt ons beschermen tegen indringers als virussen en bacteriën. Hartstikke nuttig dus. Tijd voor een opfriscursus! Dit wist je nog niet over snot.
Je produceert elke dag 1,5 liter snot
Ja, echt waar: 1,5 liter! Zelfs als je gezond bent produceer je dagelijks een grote hoeveelheid snot. Daar merken we overigens weinig van, want het meeste verdwijnt via je keel in je maag. Snot wordt geproduceerd door onze neusslijmvliezen en bestaat voornamelijk uit water, eiwitten en zouten. Snot, of eigenlijk slijm, komt overal in je lichaam voor. Niet alleen je neus is bekleed met slijmvlies dat bestaat uit een laag cellen die slijm produceren. Ook in je mond, keel, longen, maag, darmen en vagina is slijm te vinden. Slijm houdt het weefsel vochtig en beschermt daardoor.
Gezonde snot is dun en doorzichtig
Wit, geel, groen of rood. Een niet zo smakelijk detail, maar wel belangrijk om te weten: de kleur van je snot kan veel zeggen over je gezondheid. Voorop staat dat ‘gezond’ snot dun en doorzichtig is. Wit, plakkerig en dikker snot duidt meestal op een verkoudheid. Geel snot kan betekenen dat je een virus of infectie aan de bijholtes van je neus te pakken hebt. Is je snot groen? Dit kan wijzen op een bacteriële- of schimmelinfectie. Als je snot vermengd is met bloed, hoeft dat niet meteen ernstig te zijn. Het kan betekenen dat je een wondje hebt in je neus of luchtwegen.
Snot beschermt tegen indringers
Snot is de eerste barrière voor indringers als bacteriën, virussen en allergenen. Onderzoekers van de San Diego State University ontdekten dat snot een eigen immuunsysteem heeft en dat het actief reageert op indringers. Door een goede samenwerking van het neusslijmvlies en de trilhaartjes wordt zo’n 95 procent van het vuil, virussen en stofdeeltjes dat onze neus binnendringt onschadelijk gemaakt. De trilhaartjes zorgen ervoor dat snot in onze keel terechtkomt en wordt doorgeslikt.
Het is beter om snot door te slikken
Je neus ophalen en snot doorslikken klinkt vies, maar is wel beter. Door te snuiten blaas je snot weg en bouw je druk op in je neus. Zo kan snot in een bijholte belanden; de neus en de holtes staan namelijk in een open verbinding. Hierdoor is de kans op een bijholte-ontsteking groter.
Heel soms kan snot uit je ogen komen
Slijmvliezen produceren slijm, maar dat duikt overal op een iets andere manier op. Zo maakt je neus snot en je vagina afscheiding. En je ogen? Die maken traanvocht. Metta Hofstra, homeopathisch arts, vertelde eerder aan gezondnu: “Bij de ogen is het fijn dat er geen snot uitkomt, maar dat tranen dun zijn; zo vormen ze een flinterdun laagje op het hoornvlies om het oog te bevochtigen. Bij verkoudheid kan het traanvocht wel iets slijmeriger worden, maar dit is geen snot. De slijmvliezen van je ogen raken dan namelijk een beetje ontstoken, waardoor vocht minder goed kan worden afgevoerd. Héél soms komt er wel snot uit je ogen, maar alleen als je heel verkouden bent en krachtig snuit. Dan kan snot, afkomstig uit je neus, uit je ogen komen.”
Ben je verkouden? Deze 5 dingen verergeren je verkoudheid.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.