De ‘r’ zit in de maand en dat betekent voor velen maar één ding: keelpijn, gesnotter en gehoest. Je weerstand kan daarom zeker een flinke oppepper gebruiken. Tijd voor actie! Dit kun je vandaag nog doen om je weerstand te verhogen.
Tip 1: Koud douchen
Brrr… Deze tip is een nachtmerrie voor koukleumen, maar toch echt de moeite waard. Door je douchesessie af te sluiten met koud water, zet je je lichaam aan het werk om de boel weer warm te krijgen. Op dat moment gaat bloed sneller stromen naar de belangrijkste organen, gaat je bloeddruk naar beneden en je stofwisseling omhoog. Je immuunsysteem krijgt daarmee letterlijk een boost. Wordt koud douchen je nieuwe gewoonte? Dan zul je in de toekomst minder lang en minder vaak ziek zijn, blijkt uit een onderzoek van het AMC. Nog een pluspunt: je huid wordt er ook blij van, want van heet water droogt het uit.
Tip 2: Yoghurt en zuurkool
Je voeding is uiteraard belangrijk als je weerstand niet op z’n best is. Eet daarom genoeg vezels, drink voldoende en zorg dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt. Ook belangrijk: probiotica. Zet yoghurt, zuurkool, kimchi en boerenkaas op het menu. Deze gefermenteerde voedingsmiddelen helpen je darmen te herstellen als ze uit balans zijn. Een deel van ons immuunsysteem zit in onze darmen. Gezonde darmen betekent daarom automatische een goede weerstand.
Tip 3: Handen wassen
Het lijkt voor de hand liggend, maar bijna niemand doet het genoeg: handen wassen. Als je je weerstand op peil wilt houden is je handen wassen, hoe simpel het ook klinkt, een van de beste tips. Door je handen te wassen maken ziekteverwekkers zo min mogelijk kans om toe te slaan. Dit is uiteraard belangrijk na elk toiletbezoek, maar ook na het werken in de tuin of het bereiden van rauw voedsel. En als je je die snotterende collega een hand geeft of pen uitleent, is het ook zeker aan te raden.
Tip 4: Naar buiten gaan
Niet de kou maakt onze weerstand in het najaar aan het wankelen, maar het vele binnen zitten. Doordat we met z’n allen lekker warm binnen blijven met de ramen dicht en virussen daardoor in de lucht blijven hangen, is de kans op besmetting groter. Het is daarom goed om je huis te blijven ventileren en de lunchwandeling tijdens werk te blijven maken. Die wandeling is extra belangrijk omdat bewegen tal van lichaamsfuncties boost.
Tip 5: Seks
Seks boost je weerstand en dat betekent minder kans op een snotneus. Uit een studie onder 112 studenten bleek dat zij die één of twee keer per week seks hadden, meer immunoglobuline A in hun speeksel hadden dan studenten die minder actief waren in bed. Immunoglobuline A is een antistof die je beschermt tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Een goede reden om vaker onder de lakens te duiken.