Een gevoel van duizeligheid kan je zomaar overvallen. Het kan zelfs beangstigend voelen, wanneer je de controle over je lichaam lijkt te verliezen. Voor wie zich af en toe duizelig of draaierig kan voelen, hebben we een aantal tips verzameld die onze lezers met ons deelden.
1. Overweeg om ademtherapie te volgen
Trientje: ”Wellicht kan ademtherapie wat voor je betekenen. Ik was ook regelmatig duizelig en van ademtherapie heb ik veel geleerd. Sindsdien ben ik nog zelden duizelig.”
2. Vraag je af of duizeligheid te maken heeft met een oogafwijking
Maria: ”Heb je geen prismatische oogafwijking? Ik ben terechtgekomen bij dr. Vente in Alphen aan den Rijn. Na een aantal testen kreeg ik een Utermöhlen-prismabril aangemeten. In één woord: geweldig! Ik kon eindelijk weer een boek lezen, op de snelweg rijden en ik had weer rust in mijn ogen en hoofd. Ik kan het je honderd procent aanraden voordat je door de hele medische molen gaat. Dat kan namelijk altijd nog.”
3. Heb je last van duizeligheid door McKenzie?
Gitte: ”Door een auto-ongeluk heb ik problemen met mijn evenwicht gekregen. Door McKenzie-therapie heb ik de ergste (draai)duizeligheid onder controle gekregen. Houding en spieren zijn vaak een belangrijke factor hierbij.”
4. Begin met Yoga nidra tegen duizeligheid
Inge: ”Hoe meer last ik van stress heb, hoe vaker ik duizelig ben. Wat mij goed helpt om te ontspannen, is yoga nidra. Ik doe het graag online via House of Deeprelax. Deze ontspannende vorm van yoga is heel fijn om voor het slapen te doen.”
5. Laat kijken naar je wervels
Astrid: ”Ik heb daar vroeger ook veel last van gehad. Na talloze ziekenhuisbezoeken en een halve apotheek leegslikken, ben ik uiteindelijk bij een goede chiropractor terechtgekomen. Er bleken verschillende wervels verkeerd te staan. Na een aantal behandelingen heb ik nooit meer last gehad.”
6. Bezoek het Duizeligheidscentrum
Femke: ”In Apeldoorn is een duizeligheidscentrum. Misschien dat ze daar kunnen achterhalen wat er aan de hand is. Op basis daarvan kan een behandeling (of advies) ingezet worden. Bij duizeligheid veroorzaakt door bijvoorbeeld BPPD (kortdurende draaiduizeligheid door het snel veranderen van houding, red) kun je oefeningen doen om de klachten te verminderen of te verhelpen.”
7. Denk eens aan orthostatische hypotensie
Diana: ”Ik neem aan dat je hiermee al naar huisarts bent geweest en dat er medisch niets te vinden is (ijzer, jodium, B-vitaminen, bloedarmoede). Mogelijk is het orthostatische hypotensie. Dan blijft je bloeddruk niet goed als je staat, wel als je ligt. Dat begint meestal in de puberteit. Een vriendin van mij is hiermee naar een homeopaat geweest en kreeg diverse drankjes waar het beter van werd.”
8. Probeer je stress te reduceren
Esma: ”Wist je dat duizeligheid zowel een oorzaak als een gevolg van stress kan zijn? Stress kan duizeligheid versterken en andersom. Wat mij erg heeft geholpen is het doen van ademhalingsoefeningen. Op YouTube vind je veel ademhalingsoefeningen die je zo onder de knie hebt.”
9. Houd je bloeddruk in de gaten
Femke: ”Ik ben bekend met duizeligheid en heb van alles geprobeerd om ervanaf te komen. Wat mij helpt is om mijn bil-, buik- en beenspieren aan te spannen als ik licht word in mijn hoofd. Hierdoor verhoog je je bloedruk en is de kans klein(er) dat je duizelig wordt of zelfs flauwvalt. Als je net als ik last hebt van een lage bloeddruk, is het belangrijk om genoeg te drinken.”