De gezondheidsvoordelen liegen er namelijk niet om: vis – en met name vette vis – is gezond. Is dat voldoende reden om vaker vis te eten? Of kiezen consumenten vooral voor vis vanuit klimaatoverwegingen? Wij zochten uit hoe duurzaam vis daadwerkelijk is.
Nederlanders kiezen steeds vaker voor vis in plaats van vlees vanwege duurzaamheid, blijkt uit recent onderzoek van viskeurmerken MSC en ASC. Voor dit onderzoek vulden Nederlandse consumenten een vragenlijst in over hun koopgedrag en overwegingen om wel of geen vis te consumeren. Hieruit bleek dat 31% van de consumenten vaker vlees probeert te vervangen voor vis. Ook is 60% van deze consumenten ervan overtuigd dat vis net zo duurzaam is als vleesvervangers.
Maar past vis eigenlijk in een duurzaam eetpatroon? 65% van de respondenten vindt van wel. Hoe zit dat met vlees? Maar 39% van de respondenten vindt dat vlees thuishoort in een duurzaam voedingspatroon. Vis lijkt dus een stuk duurzamer uit de test te komen dan vlees. Maar is dat wel terecht?
Vis of vlees?
Laten we beginnen met het slechte nieuws: zowel het eten van vis als vlees heeft impact op het milieu. Net als bij het eten van groente, fruit en een boterham met pindakaas zijn er grondstoffen en energie nodig om deze producten in jouw koelkast en keukenkastjes te krijgen. Maar heeft vlees een grotere impact op het milieu dan vis? Of anders gezegd: kun je vanuit klimaatoverwegingen beter kiezen voor vis in plaats van vlees? Volgens het Voedingscentrum is er voor het vangen of kweken van vis over het algemeen minder water en land nodig dan voor de vleesindustrie. Er zijn wel enkele uitzonderingen waarbij dit niet het geval is. Niet alle vissoorten zijn daadwerkelijk duurzamer dan een portie vlees. Hoe zit het met de broeikasgasuitstoot en het effect op de natuur? Dit is heel erg verschillend per vissoort. Afhankelijk van de vissersboten, de mate van overbevissing, het koelen van de vis en het gebruik van visvoer (plantaardig of dierlijk visvoer) kan het kweken of vangen van vis veel of weinig broeikasgassen uitstoten. Wel meldt het Voedingscentrum dat makreel, haring en wild gevangen zalm onder de vissen de laagste broeikasgasuitstoot hebben.
Vissen naar duurzame vis
Hoe herken je dan de duurzame vis tussen alle vissoorten? De VISwijzer van Goodfish helpt je een handje. In deze wijzer zie je per vissoort welke vangst- of kweekmethoden er worden gehanteerd, of dit een duurzame methode is en welke keurmerken er gelden bij die vissoort. Meer tips om duurzame vis te kopen vind je hier. Een duurzame vis gevonden? Waar moet je op letten bij de bereiding? Visexpert Bart van Olphen geeft je tips om vis te bereiden zonder gepruts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.