Dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen, dat is geen nieuws. Maar wist je ook dat het geldt voor het hart? Wanneer je in de overgang zit, wordt het hart kwetsbaarder. Hoe zit dat? En wat kun je leren van schildpad als het aankomt op een gezond hart?
Wat gebeurt er met het vrouwenhart in de overgang?
Voordat je in de overgang komt, beschermt het hormoon oestrogeen de vaatwanden. Het is een natuurlijke vaatverwijder. Ook heeft oestrogeen een gunstig effect op onze stofwisseling. De productie van het hormoon neemt af tijdens de overgang, waardoor de vaten kwetsbaarder. Het gevolg is dat ook het vrouwenhart ineens kwetsbaar wordt. Als je daarbij ook nog een ongezonde leefstijl hebt, moet je nog meer oppassen.
Waarom moet je meer kiezen als een man?
Veel vrouwen hebben een neiging tot perfectionisme en dat geeft stress. Daar komt bij dat vrouwen van eind veertig druk zijn met hun werk, hun gezin en als het even tegenzit ook nog hun ouders die mantelzorg nodig hebben. Als multitaskende perfectionist heb je dan al snel het gevoel dat je compleet in een spagaat zit. Die stress is slecht voor je bloeddruk. Andersom versterkt die hoge bloeddruk het ‘spagaatgevoel’ omdat je je opgejaagd voelt en slecht slaapt. Wil je je bloeddruk gezond houden, dan is het essentieel dat je tijd en aandacht geeft aan jezelf. En dat is: rust! Mannen gaan voetbal kijken zonder zich schuldig te voelen over het werk dat niet af is. Doe dat ook, het is goed voor je bloeddruk!
Gebruik een wisselademhaling voor een rustige hartslag
Er zijn tientallen tips die je hart gezond kunnen houden, stelt ook cardioloog Joel Kahn in ‘Het gezonde hartboek’. Denk eens aan anders ademen, specerijen als kurkuma en langzaam lopen.
Anders ademhalen is één van zijn tips. Per ademhaling adem je door één neusgat. Door de dag heen is er altijd één neusgat dominant. Dit verandert na een paar uur. Dit is een van de natuurlijke ritmen van het lichaam. Uit meerdere onderzoeken blijkt de hartslag te vertragen door deze vorm van wisselademhaling. De wisselademhaling brengt orde en samenhang in de elektriciteit van het hart, bleek uit een studie.
De techniek is als volgt: ga gemakkelijk zitten, houd je rug recht en sluit het rechterneusgat met je rechterduim. Adem uit door je linkerneusgat en adem langzaam in door je linkerneusgat. Sluit nu het linkerneusgat met het duim. En doe nu dezelfde oefening met je rechterneusgat.
Kook ruim met knoflook, kurkuma en kaneel
Veel kruiden en specerijen zijn gezond voor je lichaam. De plantenconcentraten bevatten dezelfde beschermende stoffen die planten gebruiken om plagen en ziekten af te weren. Strooi dus in het wild met de vijf K’s: knoflook, kurkuma, kaneel, koriander en kerrie.
Loop lange afstanden als een schildpad
De tijd dat lange-afstandssporten werden gezien als super gezond, is voorbij. Uit veel onderzoeken blijkt dat wanneer hardlopers een marathon hebben gelopen, het hart uren tot dagen na de marathon nog onder druk staat. Misschien heeft de schildpad uiteindelijk toch nog gelijk: langzaam en gestaag win je de race. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat hardlopen het meeste effect heeft in een middelmatig tempo, niet meer dan drie keer per week en minder dan 2,5 uur per week in totaal.