Een goede weerstand is voor iedereen belangrijk. Maar voor wie chronisch ziek is, mantelzorger is of binnenkort geopereerd wordt, telt een goede weerstand dubbel. Met een alledaagse griep ben je dan nog verder van huis. Hoe vergroot je de weerstand?
1. Laat het gáán
Beweging en ontspanning beschermen tegen griep en verkoudheid. Vooral het belang van ontspanning wordt vaak onderschat: door stress kan het immuunsysteem onder druk komen te staan en de afweer tegen infecties afnemen. De actuele opvatting is, dat stress leidt tot meer adrenaline en cortisol in het lichaam. Deze hormonen zouden de activiteit kunnen remmen van de witte bloedlichaampjes, die zo belangrijk zijn voor de afweer. Ook zou een teveel aan cortisol de thymus, een klier die een belangrijke rol speelt binnen het immuunsysteem, ondermijnen.
2. Lekker vroeg in bed
Zorg voor voldoende slaap. Tijdens perioden van diepe slaap komen chemische stoffen vrij die de afweer versterken. Hoewel slapen een van de meest eenvoudige dingen is die we zelf kunnen doen voor een goede weerstand, hebben veel Nederlanders een slaaptekort. Tien procent zegt nooit uitgerust wakker te worden. Lekker vroeg je bed inkruipen, is een aanrader.
3. Duik de keuken in
Eet gezond, gevarieerd en vaker groente en fruit. Zo is van champignons en bessen bekend dat ze het immuunsysteem stimuleren. Een ander voorbeeld: peulvruchten zoals erwten, bonen, linzen en sojaproducten bevatten proteaseremmers. Die vertragen de vermenigvuldiging van griepvirussen.
4. Gebruik de natuur
Echinacea verhoogt de lichaamsweerstand tegen infecties door bacteriën en virussen. Het bevordert de activiteit van de witte bloedlichaapjes en voorkomt dat infecties zich uitbreiden.
Vitaminen zijn een boost!
- De belangrijkste ‘immuunbooster’ is zonder twijfel vitamine C, met vitamine D als goede tweede. Vitamine C stimuleert de aanmaak van vele typen immuuncellen, antistoffen en interferonen (antivirusstoffen). Vitamine D stimuleert de immuuncellen (en mogelijk alle cellen) tot de aanmaak van een eigen antibioticum (cathelicidine).
- Ook andere vitaminen en mineralen dragen bij aan een effectieve afweer. Vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, magnesium en zink bevorderen de productie van immuuncellen.
- Ook omega 3-vetzuren ondersteunen het immuunsysteem. Deze laatste groep behoort tot de probiotica, deze bevorderen het immuunsysteem in de darmwand.
Ondanks dat iedereen weet hoe belangrijk hoe gezond eten is, blijkt dat slechts een klein deel van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding, zoals die zijn uitgewerkt in de Schijf van Vijf. Dit betekent dat een heel groot deel van de bevolking onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Bewuster eten, is daarom geen overbodige luxe. Als dat niet lukt, kunnen voedingssupplementen een oplossing zijn. Een dagelijkse multi met alle belangrijke vitaminen en mineralen is bijvoorbeeld een goede investering voor de weerstand.