Je energielevel wordt beïnvloedt door een heleboel factoren. Wat – en hoeveel – je eet, hoeveel je slaapt, hoeveel je beweegt en hoe de energiefabriekjes in je cellen werken. Als je ‘s ochtends al opziet tegen de rest van de dag en het liefst de dekens weer over je heen trekt … Dan is het tijd om je voordeel te doen met de geheimen van energieke mensen. Hallo energie!
1. Schrijf piekergedachten van je af
Hoe cliché ook: stress vreet energie. Door te piekeren kom je niet aan ontspanning toe. En dat is nu net wat je wel nodig hebt voor een flinke dosis energie. Positieve gedachten houden ons gefocust en fit. Je hoofd leegmaken doe je door minder leuke gedachten van je af te schrijven, je to-do-list écht af te werken en problemen op te lossen. Hoe eerder je verlost bent van die tornado in je hoofd, hoe sneller je fris en fluitend de dag begint.
2. Meer bewegen is beter
Een bekend gezegde luidt: bewegen is goed, meer bewegen is beter. En dat geldt zeker als we het hebben over je energielevel. In elke cel in je lichaam zitten energiefabriekjes, die noemen we mitochondriën. Die draaien voortdurend op volle toeren. Het geheim? Bewegen! Hoe meer je beweegt, hoe meer de energiefabriekjes voor je gaan werken en hoe meer nieuwe energiefabriekjes je aanmaakt. Wanneer je hartslag omhoog gaat en je merkt dat je sneller gaat ademen, dan weet je dat je van binnen nieuwe energie aan het aanmaken bent. Sla de lunchwandeling dus nooit over en zorg gedurende de dag voor voldoende beweging.
3. Zet gezonde vetten op het menu
Wat veel te weinig mensen weten is dat mitochondriën – de energiefabriekjes in ons lichaam – van vetmoleculen uit gezonde vetten twee keer zoveel energie kunnen maken dan van glucosemoleculen, zegt Marjolein Dubbers, hormoonexpert en auteur van onder andere Eet meer energie. “Ons lichaam is er letterlijk op gebouwd om energie te maken van gezonde vetten. Deze vetten bevinden zich onder andere in olijfolie, kokosproducten, noten, zaden pitten, avocado, roomboter, vette vis en grasgevoerd of biologisch vlees. Jammer genoeg denken nog steeds veel mensen dat ze hier dik van worden. Dit is niet het geval als ze suikers en koolhydraten maar grotendeels zouden schrappen. Hierin zitten juist de glucosemoleculen die ons lichaam dus maar de helft van de energie geven ten opzichte van wat vetmoleculen doen. Het toevoegen van meer gezonde vetten aan mijn menu en het schrappen van veel zoetigheid en koolhydraten heeft mijn energieniveau op een ongekend hoog plan gebracht.”
4. Omarm kou
Er wordt wel eens gezegd dat je van een koude douche meer energie krijgt dan van een kop koffie. Energieke mensen weten dit! Door de kou wordt je hartslag namelijk hoger en ga je automatisch dieper ademhalen. Dit zorgt voor een flinke dosis energie aan het begin van je dag. Een kop koffie kan hier (bijna) niet tegenop. Wist je dat het ook heel gezond (en lekker voordelig!) is om de temperatuur in je huis wat graden lager te zetten? Ja, juist in de winter! Je lichaam went eraan en gaat meer energie verbruiken, zegt hoogleraar fysiologie Maria Hopman. “Je lichaam reageert dan alsof het aan het sporten is, wat dus heel gezond is. Het kan zelfs helpen om af te vallen.”
5. Drink geen vloeibaar snoepgoed
Het recept voor een energiedip? Dat zijn zoete drankjes, zegt hormoonexpert Marjolein Dubbers. “Het slechtste wat je kunt doen voor je energieniveau is zoetigheid drinken, zoals frisdrank, vruchtensap, chocolademelk, limonade en gezoete drinkyoghurt. Vloeibaar snoepgoed noem ik dat. Omdat het vloeibaar is, krijg je daar heel even een energieboost van, maar vervolgens moet je lichaam hard aan het werk om al deze suiker weer uit je lichaam te krijgen. Daar word je moe van. Bovendien kost dit veel vitamines en mineralen die je mitochondriën nodig hebben om goed te blijven functioneren. Voor alle producten waar veel suikers of geraffineerde koolhydraten inzitten, geldt dat je daar beter zo min mogelijk van kunt eten.”
6. Spaar daglicht
Eén van de cruciale dingen om fitter wakker te worden en je daardoor energieker te voelen, is in de ochtend voldoende licht zien. Laura Kervezee, chronobioloog, tipt: “Daglicht, buiten of dicht bij het raam is het beste, want dat is vele malen sterker dan kunstlicht in je huis, zelfs als het bewolkt is. Licht is zo belangrijk omdat het een direct effect kan hebben op je alertheid en energiegevoel, maar ook omdat het de biologische klok vertelt dat het weer dag is en tijd is om wakker te worden.”
7. Ken je energieslupers én energiegevers
Een beetje stress is gezond, want dit houdt ons scherp en alert. Gaat je stressalarm te vaak af? Dat kan betekenen dat er teveel energieslurpers in je leven zijn. Dit kunnen personen zijn, stress of je de rekeningen wel kunt betalen of bepaalde taken waar je als een berg tegenop ziet. Daartegenover staan je energiegevers. Dit zijn de dingen in het leven die jou blij, ontspannen en gelukkig maken. Is de balans bij jou ver te zoeken? Een handige oefening om dit inzichtelijk te maken, is door een lijst te maken met energieslurpers en energiegevers. Je mag alles opschrijven. Als je lijstje energieslurpers veel langer is, is het tijd om daar verandering in te brengen. Onderzoek wat je op de korte termijn kunt veranderen en op een later moment. Zo breng je de balans terug in je leven en ervaar je zelfs op korte termijn al meer energie.
8. Blijf weg van kunstlicht in de avond
Eerlijk is eerlijk: ook energieke mensen hebben weleens een minder fijne dag. Om de volgende dag weer fris en fruitig wakker te worden, is het slim om in de avond zo min mogelijk kunstlicht te zien. Zeker als je een avondmens bent. “Als je je overdag futloos voelt en dit komt omdat je te laat bent gaan slapen of moeilijk in slaap kwam en daardoor te kort hebt geslapen, kan het helpen om ’s avonds zo min mogelijk kunstlicht aan te hebben”, aldus chronobioloog Laura Kervezee. Licht in de avond onderdrukt namelijk het hormoon melatonine, wat een belangrijk signaal is voor de biologische klok. “Door blootstelling aan licht te beperken, maakt je lichaam melatonine aan en ‘weet’ je biologische klok dat het tijd is om te gaan slapen.” Kijk ook minstens een uur voor het slapengaan niet maar naar de tv, je tablet of je mobiele telefoon.
Nog meer energie? Neem een kijkje in editie 6 van Gezondnu
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.