Dat diabetes gevolgen in het hele lichaam kan hebben, staat vast. Denk aan etalagebenen, oogproblemen, hartkwalen en nierfalen. Maar wist je dat diabetes ook invloed kan hebben op je seksleven? Wij zochten uit wat de meest voorkomende bedproblemen zijn en wat je hier tegen kunt doen. Ook goed voor mensen zonder diabetes!
Iedereen kan te maken krijgen met seksuele problemen. Alleen krijgen mensen met diabetes hier vaker mee te maken. Logisch, want diabetes heeft een grote impact op je bloedvaten en zenuwen. Bedproblemen zoals erectiestoornissen, minder zin in seks en pijn bij het vrijen, komen lang niet alleen voor bij ouderen met diabetes type 2. Ook jongeren met diabetes type 1 krijgen hier vaak mee te maken.
Seks en diabetes – mannen
Bijna de helft van de mannen met diabetes die jonger zijn dan zestig jaar heeft last van erectiestoornissen, blijkt uit onderzoek. Dat is ongeveer vijf keer vaker dan gemiddeld. Het risico wordt groter naarmate je ouder wordt en overgewicht hebt. Dat erectiestoornissen vaker voorkomen bij mannen met diabetes komt doordat er een grotere kans is op beschadigingen aan de vaatwanden. Meestal begint het bij de kleine bloedvaatjes en worden later de grotere vaten aangetast. Als de kleine vaatjes aangetast zijn, is het lastiger om een erectie te krijgen. De zenuwen die de doorbloeding regelen, werken dan minder goed. Ook neuropathie staat een erectie vaak in de weg.
Dit kun je doen: Alleen als diabetes goed onder controle is, hebben erectiepillen zoals Viagra effect. Wat de beste oplossing is, hangt van meerdere dingen af: je gezondheid, medicijngebruik en wat jij en je partner willen. Praat er met de huisarts en diabetesverpleegkundige over, het liefst samen met je partner. Een gezonde levensstijl heeft altijd positief effect op je seksleven. Door meer te bewegen stijgt je testosteron en neemt je behoefte aan seks toe.
Seks en diabetes – vrouwen
Het effect van diabetes op het seksleven van vrouwen is minder onderzocht, lange tijd was hier zelfs bijna geen aandacht voor. Wel is bekend dat vrouwen met diabetes vaker pijn bij het vrijen hebben en minder behoefte hebben aan seks. Door aantasting van de bloedvaten stroomt er minder makkelijk bloed naar de vagina en de clitoris. Ook vermindert een verhoogde bloedsuikerspiegel de doorbloeding van de slijmvliezen, ook het vaginale slijmvlies. Het gevolg: de vagina is droger en de kans op vaginale schimmelinfecties is groter. Bij veel vrouwen zorgt dit voor minder zin in seks.
Dit kun je doen: Net zoals bij mannen hangt de oplossing bij vrouwen af van je gezondheid, medicijngebruik en wat jij en je partner willen. Overleg met de huisarts en diabetesverpleegkundige, laat schimmelinfecties goed behandelen en gebruik eventueel glijmiddel tegen vaginale droogheid. Leg ook je voedingspatroon onder de loep. Anders eten kan groot effect hebben. Hier lees welke voeding bijdraagt aan een gezonde vagina.
Heb je een vraag over diabetes en seksualiteit? Stuur het naar redactie@gezondnu.nl o.v.v. diabetesvraag. Wie weet zie je het antwoord op je vraag binnenkort terug op gezondnu.nl. Je blijft natuurlijk anoniem.