De deur voor iemand openhouden of je zitplaats in de trein afstaan aan een oudere. Iemand helpen is niet alleen goed voor de ander, het is ook goed voor jezelf. Wat gebeurt er in je lijf wanneer je anderen helpt? En wat kun je vandaag nog doen voor een ander om dat blije gevoel te ervaren?
Helpen is gezond! We hebben het hier niet over goede karma, een ander helpen doet ook écht iets in je lijf. Psychologen zijn het met elkaar eens: wanneer we een goede daad verrichten komen er gelukshormonen vrij in ons lichaam. Volgens de Universiteit van Harvard hebben mensen die tijd of geld investeren in het helpen van anderen zelfs 42% meer kans om gelukkig te zijn. Helpen maar!
De helper’s high
Vrijwilligerswerk doen, glimlachen naar een vreemde of een random act of kindness, anderen helpen geeft ons een zogenoemde helper’s high. Dit is te danken aan het knuffelhormoon oxytocine dat vrijkomt wanneer we iemand helpen. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons kunnen inleven in een ander en een connectie kunnen aangaan met iemand. Je voelt je dus ook meer verbonden met je buurman, oma of goede vriend nadat je hen hebt geholpen.
10x doen voor een ander
Wij tippen je 10 kleine dingen die je vandaag nog kunt doen voor een ander.
1. Geef je spullen een tweede leven
Houd een grote opruiming in je eigen huis, van meubels tot speelgoed tot gereedschap. Verzamel alle spullen die je niet meer gebruikt en bedenk – per item – wie je er blij mee kunt maken. Kleding naar die vriendin met kinderen in dezelfde leeftijd? Dat mooie boek naar je collega die graag leest? Of doneer het aan een mooi doel. Speelgoed kan naar de speelgoedbank en gereedschap naar de organisatie GeredGereedschap.
2. Begin een boodschappenkast in je tuin
Zet een boodschappenkastje in je voortuin voor mensen die lastig kunnen rondkomen. Producten die je zelf kunt missen, zet je in de kast. Mensen mogen ze gratis uit de kast halen of juist iets achterlaten voor een ander. Ook fijn om verspilling tegen te gaan.
3. Deel je eigen baksels
Bak je favoriete baksel (denk aan kaneelbroodjes, citroencake of muffins) en ga met je zelfgebakken lekkernij langs bij een eenzame buurtgenoot of een familielid wie je al tijden niet hebt gezien. Neem een kaartje, een pen en een papieren zakje mee om je baksels aan de deur te hangen voor het geval iemand niet thuis is. Leuke thuiskomer!
4. Word thuiskok
Gek op koken? Meld je aan als thuiskok bij Stichting Thuisgekookt. Deze stichting bemiddelt tussen buurtgenoten om mensen die niet (meer) in staat zijn om voor zichzelf te koken te voorzien van een warme maaltijd, bereidt door een buurtgenoot. Na het aanmelden word je door de stichting benaderd als iemand bij jou in de buurt hulp nodig heeft.
5. Geef je kleding weg
Dikke kans dat je het grootste gedeelte van wat er in je kast hangt niet eens aantrekt. Houd een grondige opruimronde. Je kunt voor jezelf een opruimregel bedenken: heb je het langer dan een jaar niet gedragen? Dan gaat het weg. Doneer de kleding schoon en droog in een afgesloten zak aan het Leger des Heils, een kringloopwinkel of kijk of er een kledingruilketting in jouw buurt is (dan krijg je er ook nog eens leuke kleding voor terug!).
6. Deel je tuin met anderen
Van buiten zijn worden we gelukkiger. Helaas heeft niet iedereen een eigen groene oase. Heb je een eigen tuin en ben je bereid om je tuin met anderen te delen? Meld je tuin aan op Deeltuinen.nl. Deze organisatie wil een fijne, groene plek creëren voor iedereen die zelf geen tuin heeft. Hoe het werkt: je geeft een beschrijving van je tuin en je geeft aan wanneer jouw tuin beschikbaar is. De organisatie koppelt je aan de ‘lener’ van jouw tuin en samen bespreken jullie de mogelijkheden en voorwaarden.
7. Koffie en lekkers voor iedereen
Trakteer iemand die buiten aan het werk is spontaan op iets lekkers. Een blikje fris voor die oververhitte pakketbezorger, chocolade voor de groenvoorziener van de gemeente die het perkje voor je huis weer spic en span maakt of een gevulde koek voor de vuilnismedewerker. De glimlach die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar!
8. Kletsen, kletsen, kletsen
Als kletsmaatje help je iemand die de Nederlandse taal (beter) wil leren spreken en schrijven door slechts één uurtje per week online met iemand te kletsen. Dit levert jouw kletsmaatje meer op dan alleen het beter leren van de taal. Je geeft iemand die gevlucht is of sinds kort in Nederland werkt de kans om echt mee te kunnen doen in onze samenleving. En dat met maar een uurtje kletsen in de week. Kijk op www.hetbegintmettaal.nl
9. Met elkaar, voor elkaar
Meedoen aan een project, inzamelingsactie of juist een eenmalige bijdrage leveren? Laat je inspireren door NL voor elkaar. Op hun website vind je alle mogelijkheden. Van plastic doppen inzamelen voor geleidehonden, vrijwillig in de Wereldwinkel aan de slag gaan of coördinator worden van een vrijwilligersorganisatie. Er is altijd wel iets dat bij je past.
10. Red een mensenleven
Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemands leven na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeg geboren baby. Door een paar keer per jaar bloed te doneren bij Sanquin kun je een groot verschil maken. Het bloed afnemen duurt maar zo’n 10 minuten. Vooraf stelt een arts je een aantal medische vragen en wordt onder andere je bloeddruk gemeten. Na afloop eet of drink je wat in het donorcafé. Na een uurtje sta je met een goed gevoel weer buiten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.