De premenopauze kondigt zich niet aan met opvliegers en nachtelijk zweten. De meeste vrouwen hebben daarom geen idee dat de overgang is begonnen. Care for Women specialist Catherine van Heest: “De eerste klachten die ontstaan, zijn niet herkenbaar als de overgang. Slechter slapen bijvoorbeeld, minder soepel bewegen of stemmingswisselingen. Daar hebben we allemaal wel eens last van.”
De allereerste fase van de menopauze, de premenopauze of de perimenopauze, begint ongeveer zes jaar voor de overgang. Het is de periode vóór de laatste menstruatie, waarin de eierstokken langzaam minder vrouwelijke hormonen produceren. Door de hormoonschommelingen kun je last krijgen van klachten. Vaak worden deze klachten niet gelinkt aan de overgang, omdat ze zo subtiel zijn. Het zijn niet de typische overgangsklachten, zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Zo vertelde Care for Women specialist Catherine van Heest eerder aan gezondNU dat het vaak klachten zijn waar iedereen wel eens last van heeft. Denk aan slecht slapen, minder soepel bewegen of stemmingswisselingen. Inderdaad, dat kan overal door komen. Niet gek dat je dan niet aan de overgang denkt.
De overgang lijkt een ver-van-je-bed-show
Een andere reden dat veel vrouwen het begin van de premenopauze niet herkennen, is omdat het al voor je veertigste kan beginnen. Een leeftijd waarop de overgang nog een ver-van-je-bed-show is. Ook is de menstruatie dan vaak nog regelmatig. Volgens Van Heest gaat er bij veel vrouwen een wereld open als ze wél weten wat er precies in hun lichaam gaande is. Er is dan ineens een verklaring voor het verminderde libido, de huilbuien zonder reden, de hoofdpijn of het plotselinge urineverlies. En je kunt dan ook gericht naar een oplossing zoeken.
Hoe herken je de premenopauze wél?
De premenopauze kan zorgen voor fysieke en mentale problemen. Maar schrik niet: er zijn ook vrouwen die deze fase in hun leven fluitend doorfietsen. Hoe dichterbij de menopauze, en dus je laatste menstruatie, komt, hoe duidelijker de veranderingen in je lichaam worden. Aan het begin van de premenopauze kun je door de hormonale disbalans onder andere te maken krijgen met depressieve gevoelens, geheugenverlies, vaginale droogheid, een verminderd libido, slapeloosheid en haaruitval.
Weten dat de overgang vaak met subtiele lichamelijke veranderingen begint, is de eerste stap om de premenopauze te herkennen. Een andere manier om dit te ontdekken, is door een FSH-test te doen. Hiermee meet je de hoeveelheid FSH (follikel stimulerend hormoon) in je urine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de rijping van eicellen. Als je eicellen opraken, wordt er meer FSH aangemaakt. Aan een hoog FSH-gehalte kun je de overgang daarom herkennen.
Benieuwd welke voeding je kan helpen in de overgang? Wij geven je een boodschappenlijstje.