Het effect van een hersenschudding zijn nog een jaar na het ongeval merkbaar; sleutels kun je niet terugvinden, je denkt trager en je benen voelen soms wankel. Anders dan eerder werd gedacht, houden de gevolgen van een flinke klap op het hoofd lang aan, ontdekten onderzoekers van Newcastle University. Advies voor herstel? Wil niet te snel, doe rustig aan.
Wat gebeurt en precies na een hersenschudding en hoe lang hebben mensen met een hersenschudding last van de gevolgen? Vragen waar niemand nog exact antwoord op kan geven. Onderzoeker en professor Magnetic Resonance Physics Andrew Blamire en zijn team van afdeling Neuroscience van de Newcastle University ontdekten dat na een flinke klap op het hoofd de hersenen hier nog een jaar na het ongeval last van hebben. Ze publiceerden de gegevens in het magazine Neurology.
Na een jaar? Verstoorde hersencellen
De onderzoekers bestudeerden hersenscans en denktesten van gezonde mensen en mensen met een relatief milde hersenschudding. Zij die een hersenschudding hadden scoorden vlak na het ongeval 25 procent lager dan gezonde mensen op denk- en geheugentesten. Een jaar later scoorden ze vrijwel gelijk, maar waren op de scans van mensen met hersenletsel nog duidelijk tekenen te zien van verstoorde cellen.
Is dit belangrijk nieuws? Jawel, aldus onderzoeker Andrew Blamire. “Ongeveer negentig procent van alle hersenschuddingen zijn mild van aard.” Hoeveel mensen een hersenschudding oplopen is onduidelijk, omdat de bezoeken bij de huisarts niet worden geregistreerd. Jaarlijks worden ongeveer 21.000 mensen uit het ziekenhuis ontslagen met een hersenschudding (bron: Veiligheid NL).
Milde hersenschudding = flinke klap
Wanneer je valt van je fiets, zachtjes botst tegen een langzaam rijdende auto of wordt geslagen in een vuist-gevecht, kun je een milde hersenschudding oplopen. Wat gebeurt er precies? Je hersenen schudden een korte tijd letterlijk door elkaar. Van het moment vlak voor en na de klap zit er in je geheugen een zwart gat. Daarna heb je voornamelijk last van moeilijke concentratie, vermoeidheid, onhandig bewegen en vergeetachtigheid. Zelfs een jaar later kunnen schoolprestaties, fysieke prestaties en sociale kwesties onder de hersenschudding lijden. Hoe kun je goed genezen? Niet één simpele behandeling lost de problemen op. Doe vooral rustig aan, luidt het advies.
Symptonen vertellen niet het verhaal
Hersenschuddingen onderzoeken is nogal gecompliceerd. Vaak vertellen de symptonen niet het hele verhaal. Welke, hoeveel en het niveau van de symptomen geven niet de werkelijke hersenschade aan. Ook kan een andere ziekte zoals depressie of een lage schildklierfunctie een milde hersenschudding nabootsen. Onderzoeker Blamire: “De ernst van de hersenschudding heeft invloed op de resultaten, maar de precieze hersenschade is eenvoudigweg niet te voorspellen.”