Misschien heb je wel eens gemerkt dat juíst als je gehaast bent er van alles misgaat. Je wilt snel de deur uit en vergeet door alle haast de autosleutels. Je ruimt je ontbijtspullen vliegensvlug op en laat daardoor een bord vallen. En juist nu je bijna te laat komt zit het verkeer niet mee. Maar is haast hebben wel zo gezond? En wat gebeurt er in je lichaam als je gehaast bent?
Wij Nederlanders zijn experts in het hebben van haast. Er moet zo veel mogelijk gebeuren op één dag en we vliegen dagelijks van hot naar her. Kunnen we niet beter een voorbeeld nemen aan onze zuiderburen in Spanje, Portugal en Italië, waar het sociaal meer aanvaardbaar is om rust te nemen?
Hoe gezond is het om gehaast te zijn?
Eindeloos veel taken op een dag af willen werken en tussendoor snel je mail beantwoorden, het nieuws lezen en een appje beantwoorden. Dagelijks krijgen we enorm veel prikkels. Al deze prikkels zorgen dat we ons gehaast voelen en dat heeft allerlei effecten op je lichaam. Je voelt je gestrest, je bloeddruk stijgt en je hebt een verhoogde hartslag. Af en toe een beetje stress hebben hoeft niet erg te zijn. Maar houd de stress voor een langere periode aan, dan kan dat effect hebben op je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan deze 7 onverwachte klachten die je kunt krijgen van stress. Op lange termijn kunnen er zelfs burn-outklachten uit ontstaan. Wie dagelijks door het leven vliegt, denkt vaak ook geen tijd te hebben om goed voor zichzelf te zorgen. Gezond eten, voldoende bewegen en een goede nachtrust schieten er dan vaak bij in. Terwijl dit juist zo belangrijk is. Tijd om te onthaasten dus!
Is multitasking de oplossing?
Het klinkt zo ideaal: twee of meer taken in één keer van je lijstje af kunnen strepen. Een mailtje beantwoorden tijdens een vergadering, autorijden en tegelijkertijd bellen. Maar kunnen we twee taken, waarbij we onze hersenen moeten gebruiken, wel tegelijkertijd uitvoeren? Wat er dan eigenlijk gebeurt is dat je hersenen wisselen tussen deze taken. Het ene moment heeft je brein aandacht voor de ene taak, en vervolgens schakelt je brein over naar de andere taak. Dit schakelen kost tijd en zorgt ervoor dat je eerder fouten maakt. Eigenlijk zorgt multitasking er dus voor dat we langer over onze taken doen. Wel kunnen we geautomatiseerde taken zoals wandelen, eten of drinken combineren met een niet-geautomatiseerde taak. Bellen tijdens een wandeling of een kopje koffiedrinken tijdens een gesprek kunnen we gerust blijven doen.
Tips om te onthaasten
Nee zeggen: Denk goed na voordat je extra werk, taken of andere afspraken toezegt. Bedenk of je hier wel echt tijd voor hebt. Moeite met nee zeggen? In dit artikel lees je hoe het je wel lukt om vaker nee te zetten.
Plan je pauzes in: Je denkt er misschien geen tijd voor te hebben, maar na een pauze ben je vaak extra productief. Zo haal je binnen no time die ‘verloren’ pauzetijd weer in!
Gebruik een timer: Besteed je vaak meer tijd aan bepaalde taken of klusjes dan dat je van tevoren denkt of van plan bent? Zet dan een timer, zo heb je daarna meer tijd over en hoef je dus minder te haasten.
Plannen: Besef je hoe belangrijk het is om je dagen niet helemaal vol te plannen. De meeste afspraken lopen vaak wat uit, plan afspraken daarom niet te snel na elkaar in. Zorg dat je tussendoor tijd voor jezelf hebt om even wat te eten, een wandeling te maken of even helemaal niets te doen. Zo verschijn je een stuk frisser op je volgende afspraak én voel je je minder gehaast.
Durf niets te doen: Ben je vaak in de avonden en in het weekend ook nog met van alles en nog wat bezig? Probeer af en toe even helemaal niets te doen. Geen telefoon, geen televisie, geen klusjes, geen haast, gewoon even zitten en voor je uit kijken.
Besef je dat je nooit alles af kan krijgen: Hoe hard je ook werkt, er zullen altijd onafgemaakte klusjes op je takenlijst staan. Probeer je daarom niet te druk te maken over je eindeloze takenlijst.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine. Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je op de hoogte van alle gezonde tips.