Je hoort het overal om je heen, mensen met een longontsteking. Sinds augustus 2023 is het aantal patiënten dat met een longontsteking bij de huisarts komt gestegen ten opzichte van vorige jaren. Opvallend is dat vooral kinderen en jongeren vaker een longontsteking hebben. Het RIVM heeft vanwege de oplopende cijfers opdracht gegeven aan huisartsen om een extra keel- en neusmonster af te nemen voor onderzoek. Maar wat kun je zelf doen om luchtweginfecties te voorkomen? En hoe herken je een longontsteking eigenlijk?
Niet alleen in Nederland stijgt het aantal patiënten met longontsteking, ook in China en andere Europese landen zijn oplopende cijfers te zien, meld het RIVM. Goed om te weten: een longontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Zo kunnen het griepvirus (influenzavirus) of het coronavirus een de oorzaak zijn. De afgelopen maanden werd vooral de bacterie Mycoplasma pneumoniae vaak gevonden als veroorzaker van een longontsteking.
Symptomen van een longontsteking
Bij een longontsteking (oftewel een luchtweginfectie) zijn de kleinere longbuisjes, de longblaasjes en het weefsel daaromheen ontstoken. De wand van de longblaasjes wordt dikker en er komt slijm in de longblaasjes. Zo kan er minder zuurstof in je bloed komen. En dit kan er weer voor zorgen dat je je moe of benauwd gaat voelen. Een longontsteking kan veel lijken op een verkoudheid. Ook kan een luchtweginfectie ontstaan na een paar dagen verkoudheid. Let daarom goed op of je verandering merkt in je klachten. Een longontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Hoesten
- Een benauwd gevoel
- Koorts
- Vermoeidheid
- Sneller of moeilijk ademhalen
- Slap op lusteloos gevoel
- Pijn bij het inademen
Wat kun je zelf doen?
Vermoed je dat je een luchtweginfectie hebt? Ga dan langs de huisarts en meld je vermoeden. De huisarts kan dan een diagnose stellen en eventueel antibiotica voorschrijven. Daarnaast is het nóg belangrijker dan op andere dagen om bij een longontsteking voldoende water (of thee) te drinken. Ook niet onbelangrijk: gezonde voeding. Deze 5 voedingsmiddelen zijn onmisbaar voor gezonde longen. Blijf verder zo veel mogelijk uit de buurt van rook en situaties waarbij veel stof vrijkomt. Naast het beperken van je klachten is het voor je omgeving fijn om de verspreiding van een longontsteking te voorkomen. Zo doe je dat:
- Hoest en nies in je elleboog
- Blijf thuis als je ziek bent
- Houd afstand tot anderen
- Vermijd contact met mensen de ernstig ziek kunnen worden van een longinfectie zoals ouderen en mensen met astma
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.