Als lopen over een evenwichtsbalk, zo typeren veel mensen met diabetes deze ziekte. De juiste balans zoeken tussen voeding, beweging en medicatie. Spuit je iets te veel insuline, dan is een hypo het gevolg. Vervelend! Wetenschappers werken aan een ‘slimme’ insuline die zich aanpast aan je bloedsuikerspiegel. Nooit meer hypo’s? Dat zou goed nieuws zijn!
Hoe werkt het?
“Het meest vervelende van mijn diabetes?” Els hoeft daar niet lang over na te denken. “De hypo’s. Als ik geen hypo’s zou hebben, zou het voor mij een stuk eenvoudiger zijn om te leven met diabetes. Door het risico op een te lage bloedsuiker is het altijd puzzelen en moet ik vaak bijeten, terwijl ik daar helemaal geen zin in heb. Ik spuit vier keer per dag insuline met de pen. De kortwerkende insuline kan ik meestal wel aanpassen aan mijn activiteiten, maar de langwerkende zit er voor 24 uur in. Daar kun je dan niets meer aan veranderen. Het gebeurt regelmatig dat ik tijdens een flinke wandeling een halve rol dextro naar binnen moet werken om veilig thuis te komen. Of dat ik nog even naar de stad wil fietsen, en onderweg weer voel dat mijn bloedsuiker te snel daalt.”
“Hypers zijn ook vervelend. Ik word heel moe van een te hoge bloedsuiker. Dan wil ik die het liefst zo snel mogelijk omlaag krijgen en spuit daardoor vaak net te veel insuline. Je raadt het al: weer een hypo!”
“Hypo’s horen nu eenmaal bij diabetes heb ik lange tijd gedacht. Maar dat is onzin. Hypo’s zijn een bijwerking van insuline! Als er een insuline zou komen die alleen reageert als het nodig is, dus niet als je al te weinig suiker in je bloed hebt, zou dat voor mij een uitkomst zijn!”
Glucosegevoelige ‘slimme’ insuline
Want dat is wat de slimme insuline zou moeten doen, aldus de ‘uitvinders’. De insuline is glucosegevoelig; het reageert alleen als de bloedsuikerspiegel stijgt. Deze insuline hoef je maar één keer per dag of één keer per twee dagen te spuiten en komt niet direct in actie. Het houdt zich stil tot de hoeveelheid suikers in het bloed een bepaalde waarde heeft, en komt dan pas in actie. Op het moment dat de hoeveelheid suikers daardoor weer daalt, trekt de insuline zich als het ware terug. Zo hoef je je zich geen zorgen te maken over hypo’s, maar ook niet over hoge bloedsuikers, de hypers. En dat met één enkele injectie en niet langer met vier keer per dag spuiten of een insulinepompje.
Bij muizen werkt de slimme insuline al. Het Amerikaanse bedrijf Merck is nu bezig met het testen van een eerste versie van glucosegevoelige insuline bij mensen.