’s Ochtend koop je een croissantje op het station. Je werkt het in een mum van tijd weg. Terwijl je naar je computerscherm tuurt, prop je snel een boterham naar binnen en ’s avonds eet je je bord pasta binnen een paar happen leeg. Stop! Kauw je wel genoeg om je spijsvertering goed te laten verlopen?
Het is de bedoeling dat alle voedingsstoffen uit je voeding ook daadwerkelijk in je bloed terechtkomen. De opname van stoffen vindt plaats in je darmen, maar het hele verteringsproces begint al in de mond. Hap-slik-weg eten is niet goed, dat kan zorgen voor winderigheid of een opgeblazen gevoel.
Kauwen per hap
Hoe vaak je precies moet kauwen op een hap voedsel is niet precies bekend. De meningen zijn verdeeld en dat is eigenlijk ook best logisch. Meer dan twintig keer kauwen op een stuk fruit is aardig veel, waarschijnlijk heb je dan een behoorlijk prutje in je mond. Twintig keer kauwen op een hazelnoot is een ander verhaal. In zoiets hards moet je flink je tanden zetten! Het advies ligt ergens tussen de twintig en veertig keer kauwen per hap. Dat is vaker dan het klinkt. Tel je kauwbewegingen maar eens bij je volgende eetmoment.
Zo werkt je spijsvertering
Het spijsverteringsproces begint al voor je daadwerkelijk iets in je mond steekt. Denk maar eens aan iets lekkers. Voel je dat de hoeveelheid speeksel toeneemt in je mond? Door flink te kauwen zorg je ervoor dat het eten zich vermengt met je speeksel. Dat is heel nuttig, want in je speeksel zitten onder andere enzymen die inwerken op het voedsel, waardoor het voedsel beter verteerbaar wordt. Kauw je niet goed? Dan krijg je grotere brokstukken voedsel in je maag. De spijsverteringsenzymen uit je speeksel hebben minder goed op het voedsel in kunnen werken en je hebt het gevoel dat je eten ‘zwaar op de maag’ ligt.
Snel eten = slechte verzadiging
Door snel te eten zit je maag in een korte tijd vol, maar voel je je nog niet verzadigd. Een verzadigd gevoel krijg je namelijk pas als de eerste voedingsstoffen door de darmwand worden opgenomen. Pas dan krijgen je hersenen een seintje dat je genoeg hebt gegeten Dat duurt ongeveer twintig minuten.
Hoe slik je eten door?
Nadat je goed hebt gekauwd, kun je je eten doorslikken. Dat gebeurt in een reflex. Maar hoe werkt die eigenlijk? Ben je uitgekauwd, dan brengt je tong met een golfbeweging het eten helemaal achter op de tong. Vanaf dat punt start de slikreflex. Daar zijn veel verschillende spieren en zenuwen bij betrokken. Onbewust worden spieren aangespannen die het voedsel naar de slokdarm brengen en tegelijkertijd je luchtpijp afsluiten, zodat je je niet verslikt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.