De één voelt zich pas uitgerust na acht uur slapen, terwijl de ander zich topfit voelt na een nacht van zes uur. Hoeveel uur slaap hebben we nu écht nodig? Wij vroegen het aan slaapexpert Hans Hamburger: “Mensen die zeggen dat ze maar drie uur slaap per nacht nodig hebben, komen zichzelf vanzelf tegen.”
“Hoeveel slaap je nodig hebt, neemt geleidelijk af met de leeftijd”, legt slaapexpert Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum uit. “Een baby slaapt 14 tot 16 uur, kinderen op de basisschool hebben 11 à 12 uur per nacht nodig en jongeren op de middelbare school negen à tien uur. Tussen je 20ste en 25ste jaar is 8 à 9 uur de norm en als je ouder dan 25 bent, heb je zeven à acht uur slaap per nacht nodig. Rond je 65ste neemt dit nog iets af, dan hebben de meeste mensen 6,5 tot 7,5 uur slaap nodig.”
Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt, hangt niet alleen van je leeftijd af. “Je leefstijl, lichamelijke activiteit en het licht overdag spelen ook een belangrijke rol. Hoe meer je lichamelijk en geestelijk bezig bent, hoe meer slaap je ook nodig hebt. En als je veel in de buitenlucht bent, slaap je beter en langer.”
Slaaptekort? Dat wordt inhalen
Wie een nacht minder slaapt, kan het volgens de slaapexpert het beste de volgende dag meteen inhalen. “Een uur slaaptekort haal je in door de volgende dag 1,5 uur langer te slapen, daarvoor moet je 1,5 uur eerder naar bed gaan. Aan het begin van de nacht heb je namelijk de meest diepe slaap. Uitslapen is dus niet de manier om slaap in te halen, want aan het einde van de nacht heb je voornamelijk REMslaap en vrijwel geen diepe slaap, daarom rust je er minder van uit.”
“Mensen die zeggen dat ze maar drie uur slaap per nacht nodig hebben, komen zichzelf vanzelf tegen”, stelt Hamburger. “Deze mensen hebben een vertekend beeld van hoe ze functioneren. Door slaaptekort ga je disfunctioneren, dat heb je zelf niet in de gaten. Mensen houden het echt niet lang vol, alleen als ze overdag een powernap doen.”
Het effect van chronisch slaaptekort
Minder dan zes uur slapen, wordt chronisch slaaptekort genoemd. “Chronisch slaaptekort zorgt voor verschillende verstoringen in het functioneren van het lichaam en de hersenen. Je stofwisseling raakt in de war, je afweer- en immuunsysteem werken minder goed en je voelt je sneller geïrriteerd, suf, slaperig en bent niet alert. Goed en voldoende slapen is dus net zo belangrijk als eten en drinken om goed te functioneren.”